Νέα μελέτη: Οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα χαθούν μέχρι το 2100

Νέα μελέτη: Οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα χαθούν μέχρι το 2100 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Πάνω από τα τρία τέταρτα των παγετώνων της Γης μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχιστούν οι επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

Ερευνητές εξήγησαν ότι, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο - όπου η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C (βαθμό Κελσίου) σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα - περίπου οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα εξαφανιστούν.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science, βασίζονται σε μια νέα μέθοδο μοντελοποίησης που αναπτύχθηκε από εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα για να προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν οι παγετώνες στην κλιματική αλλαγή.

Οι συγγραφείς, με επικεφαλής τον David Rounce, επίκουρο καθηγητή πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon των ΗΠΑ, έγραψαν: «Κάθε αύξηση της θερμοκρασίας έχει σημαντικές συνέπειες όσον αφορά τη συμβολή των παγετώνων στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την απώλεια παγετώνων σε όλο τον κόσμο και τις αλλαγές στην υδρολογία, την οικολογία και τους φυσικούς κινδύνους. Ανεξάρτητα από το σενάριο αλλαγής της θερμοκρασίας, όλες οι περιοχές θα βιώσουν σημαντική αποπαγοποίηση σε τοπική κλίμακα, με περίπου τους μισούς παγετώνες του πλανήτη σε αριθμό να προβλέπεται πως θα χαθούν μέχρι το 2100, ακόμη και αν η αύξηση της θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C».

Τι εξετάστηκε

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν σύνολα δεδομένων για περισσότερους από 215.000 παγετώνες στη Γη, εξαιρουμένων των παγετώνων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Υπολόγισαν την απώλεια μάζας των παγετώνων με βάση τέσσερα σενάρια αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας: 1,5C, 2C, 3C και 4C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι παγετώνες προβλέπεται να χάσουν το 26% έως 41% της συνολικής τους μάζας έως το 2100, με βάση την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5C έως 4C αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και αν η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας περιοριστεί στον 1,5C, οι μισοί παγετώνες του πλανήτη θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2100, συμβάλλοντας σε μια άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 90mm.

Και μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4C σημαίνει ότι πάνω από το 80% των παγετώνων του πλανήτη θα μπορούσε κάλλιστα να εξαφανιστεί, οδηγώντας σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 154mm (6in), προβλέπουν οι ερευνητές.

Με βάση τις τρέχουσες δεσμεύσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για το κλίμα, εκτιμάται ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,7C μέχρι το 2100.

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό σημαίνει ότι μικρότερες παγετώδεις περιοχές όπως η Κεντρική Ευρώπη και ο Δυτικός Καναδάς και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Antonio Ruiz de Elvira, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Alcala, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η μοντελοποίηση «αποτυγχάνει να λάβει υπόψη την πιθανότητα της πλήρους έλλειψης μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που είναι προβλέψιμη», παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια των διασκέψεων για την κλιματική αλλαγή.

Είπε ακόμη ότι, αν και η μελέτη είναι καλή, δεν καλύπτει τους παγετώνες της Γροιλανδίας και ότι «οι συνέπειες για την ανθρωπότητα είναι πολύ μεγαλύτερες αν οι παγετώνες της Γροιλανδίας γλιστρήσουν στη θάλασσα».

Ο καθηγητής de Elvira πρόσθεσε: «Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία συμφωνούν με τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας και οι συγγραφείς έχουν λάβει υπόψη τους πιθανούς περιορισμούς των μοντέλων και των υπολογισμών τους».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Τech & Science / Από το Πάρκινσον μέχρι την κατάθλιψη: Νέα συσκευή υπερήχων υπόσχεται θεραπείες χωρίς χειρουργείο

Xρησιμοποιεί υπερηχητικούς παλμούς που κατευθύνονται με ακρίβεια σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, προσφέροντας εναλλακτική λύση στη χειρουργική εμφύτευση ηλεκτροδίων
LIFO NEWSROOM
Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Τech & Science / Το ταξίδι στο Διάστημα μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση, σύμφωνα με μελέτη της NASA

Ανθρώπινα αιμοσφαίρια που στάλθηκαν στο Διάστημα άρχισαν να χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν υγιή νέα κύτταρα, ένδειξη επιταχυνόμενης γήρανσης, σύμφωνα με τη μελέτη
LIFO NEWSROOM
Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

Τech & Science / Ερευνητές του Cambridge «παγώνουν» μόριο-κλειδί και δίνουν μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον εγκέφαλο

«Θα μπορούσε να είναι μια πραγματική ευκαιρία να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του γλοιοβλαστώματος», υποστηρίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς απαιτείται περαιτέρω δοκιμών
LIFO NEWSROOM
Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε φάρμακο που χορηγείται αποκλειστικά στο σπίτι

Τech & Science / Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή

Η έκδοση για χρήση στο σπίτι εγκρίθηκε ως θεραπεία συντήρησης που οι ασθενείς μπορούν να χορηγούν στον εαυτό τους αφού ολοκληρώσουν τον κύκλο της ενδοφλέβιας θεραπείας
LIFO NEWSROOM
«Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Τech & Science / «Νέα γενιά εθισμένων»: Τι κινδύνους κρύβει το άτμισμα για τον εγκέφαλο των εφήβων

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δημιουργούν νέους εθισμούς στη νικοτίνη και προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο των παιδιών και των εφήβων
LIFO NEWSROOM
«Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Τech & Science / «Είναι κάπως σαν νίκη για τη Google»: Πώς κατάφερε να γλιτώσει από το να πουλήσει το Chrome

Η απόφαση αυτή θεωρείται μια από τις σημαντικότερες των τελευταίων 20 ετών - Η Google διατηρεί πάντως κάποιες «ανησυχίες» για την υποχρέωσή της να μοιράζεται δεδομένα διαδικτυακών αναζητήσεων
LIFO NEWSROOM