Μετά το χακάρισμα στο Ashley Madison ήρθαν και οι εκβιασμοί

Μετά το χακάρισμα στο Ashley Madison ήρθαν και οι εκβιασμοί Facebook Twitter
0

 

 

Ήταν θέμα χρόνου, αυτό που τραβάνε τώρα οι χρήστες του site… εξωσυζυγικών γνωριμιών “Ashley Madison’s”… Περίπου 6 μήνες μετά την επίθεση από hackers που δέχθηκαν οι λογαριασμοί του site ήρθαν στο φως και τα πρώτα κρούσματα απόπειρας εκβιασμών.

Με το που η βάση δεδομένων έγινε προσβάσιμη σε μάτια που δεν θα έπρεπε να τη δουν, οι χρήστες άρχισαν να λαμβάνουν ανώνυμα εκβιαστικά μηνύματα, πρώτα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο και μετά σε ακόμη πιο προσωπικό περιβάλλον, στο σπίτι του, για παράδειγμα. Το πρώτο θύμα, σύμφωνα με δημοσίευμα τoυ Guardian, εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και κατήγγειλε ότι του ζητούσαν 4.167 δολάρια, με την απειλή ότι αν μιλούσε, οι κινήσεις του λογαριασμού του στο site θα γνωστοποιούνταν στους οικείους τους.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα, όταν οι εκβιαστές άρχισαν να στέλνουν ανώνυμες επιστολές στις (και στους) συζύγους των «στόχων» τους, επιστολές οι οποίες, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο  Graham Cluley, πήγαιναν κάπως έτσι:

«Αγαπητή κυρία Τάδε, φοβάμαι ότι αυτό το γράμμα περιέχει άσχημα νέα. Ίσως θυμάστε που πέρσι το καλοκαίρι ακούσατε στις ειδήσεις για ένα site ονόματι Ashley Madison και το πώς το χάκαραν. Το συγκεκριμένο είναι ένα site που διευκολύνει τη γνωριμία ανθρώπων που θέλουν να διαπράξουν μοιχεία. Οι χάκερς κοινοποίησαν τα στοιχεία των μελών και λυπάμαι που σας ενημερώνω ότι ο σύζυγος σας είναι μέλος αυτής της ιστοσελίδας...».

Το γράμμα κατέληγε ζητώντας 2.500 δολάρια, ενώ υπήρχε και... ενημερωτικό σημείωμα προς τον ίδιο τον χρήστη του Ashley Madison, με την προειδοποίηση ότι είχε μια ευκαιρία για να κάνει το... σωστό.

Το ακόμη πιο ωραίο είναι ότι οι εκβιαστές ζητούν να πληρωθούν σε bitcoin, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανίχνευση του ηλεκτρονικού τους ίχνους. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι εγγραφές στο site εξωσυζυγικών γνωριμιών ανανεώνονται καθημερινά κατά χιλιάδες...

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ