Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και παρουσιάζει γυαλιά αναγνώρισης προσώπου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) έχει προκαλέσει ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία, αναδεικνύοντας τη ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. 

Στο βίντεο, ο Ολλανδός δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλόπινγκ δοκιμάζει τα υποτιθέμενα γυαλιά, τα οποία φέρεται να μπορούν να αναγνωρίζουν άτομα σε πραγματικό χρόνο μέσω ανάλυσης των χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X, ο Κλόπινγκ φαίνεται να φορά τα γυαλιά αυτά ενώ συνομιλεί με ανυποψίαστους πολίτες σε δημόσιους χώρους. Ο δημοσιογράφος, φορώντας καμπαρντίνα για να μην κινήσει υποψίες, κάνει απλές ερωτήσεις σε άτομα. Ένα ξεχωριστό παράθυρο στην οθόνη του βίντεο δείχνει προσομοιώσεις, με το σύστημα να καταλήγει φαινομενικά σε συμπεράσματα για την ταυτότητα των ατόμων.

Μόλις το σύστημα ολοκληρώσει την ανάλυσή του, ο Κλόπινγκ διασταυρώνει τις πληροφορίες ρωτώντας τα άτομα για το όνομά τους και άλλες προσωπικές λεπτομέρειες, επιβεβαιώνοντας τα φαινομενικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις των ατόμων στο βίντεο είναι έκπληκτες, τονίζοντας το πόσο τρομακτική μπορεί να είναι αυτή η τεχνολογία. Σημειώνεται ότι το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε μοιάζει με την πλατφόρμα PimEyes, γνωστή για την αναγνώριση προσώπου.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, καθώς δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές που να διασταυρώνουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Αν και η ύπαρξη αναγνώρισης προσώπου είναι γνωστή, το επίπεδο πολυπλοκότητας που εμφανίζεται στο βίντεο δεν έχει εμπορικά εφαρμοστεί.

Ο Κλόπινγκ εξήγησε τον σκοπό της δοκιμής: «Πήγα στο Zuidas για να προκαλέσω τρόμο στους ανθρώπους. Για ένα θέμα σχετικά με την AI στο Eva, θέλαμε να δείξουμε πόσο απλή αλλά και τρομακτική είναι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου—ιδιαίτερα σε συνδυασμό με έξυπνα γυαλιά. Μερικά δευτερόλεπτα βίντεο κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τις δημόσιες μεταφορές ήταν αρκετά για να ανακαλύψουμε το όνομα, τον εργοδότη και διάφορες άλλες λεπτομέρειες». 

Το βίντεο πυροδότησε συζητήσεις για τα ηθικά ζητήματα και την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου. Η ευκολία με την οποία η τεχνολογία φέρεται να αναγνωρίζει άτομα έχει εγείρει ανησυχίες για πιθανή κατάχρηση και παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Αν και το βίντεο μπορεί να μην επιβεβαιώνει την εμπορική ετοιμότητα αυτής της τεχνολογίας, αναδεικνύει την ανάγκη για άμεση ρύθμιση. Η ενσωμάτωση αναγνώρισης προσώπου σε καθημερινές συσκευές θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις έννοιες της παρακολούθησης και της ιδιωτικότητας, καθιστώντας το ζήτημα αυτό ιδιαίτερα σημαντικό για την κοινωνία.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM