Απεργία της ΓΣΕΕ

Μελέτη: Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν προβλήματα προσοχής και μνήμης

Μελέτη: Ακόμη και ήπιες λοιμώξεις Covid-19 προκαλούν προβλήματα προσοχής και μνήμης Facebook Twitter
0

Άτομα με ήπια λοίμωξη Covid-19 που δεν έχουν άλλα παραδοσιακά συμπτώματα «long Covid» μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα προσοχής και μνήμης έξι έως εννέα μήνες μετά τη μόλυνση, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Τα γνωστικά προβλήματα που επηρεάζουν τη συγκέντρωση, μαζί με λήθη και κόπωση, είναι χαρακτηριστικά της «long Covid»- μιας κατάστασης που πλήττει ορισμένους μετά από μια αρχική περίοδο μόλυνσης- αλλά δεν έχει διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένα είναι τα προβλήματα προσοχής μετά τη μόλυνση από κορωνοϊό.

Στη μελέτη, συμμετέχοντες που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο παρελθόν αλλά δεν ανέφεραν άλλα παραδοσιακά συμπτώματα «long Covid», κλήθηκαν να συμπληρώσουν κάποιες ασκήσεις για να ελεγχθεί η μνήμη και η γνωστική τους ικανότητα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν ήταν σημαντικά χειρότεροι στην ανάκληση προσωπικών εμπειριών, γνωστών ως επεισοδιακή μνήμη, έως και έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Εμφάνισαν επίσης μεγαλύτερη μείωση στην ικανότητα να διατηρούν την προσοχή τους με την πάροδο του χρόνου από μη μολυσμένα άτομα έως και εννέα μήνες μετά τη μόλυνση.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι παρόλο που δεν είχαν συμπτώματα τη στιγμή της εξέτασης, παρουσίαζαν προβλήματα προσοχής και μνήμης», δήλωσε η Dr Sijia Zhao από το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν κάποιες χρόνιες γνωστικές συνέπειες για μήνες».

Οι ερευνητές είπαν ότι με την πάροδο του χρόνου, η επεισοδιακή μνήμη και η προσοχή επανήλθαν σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό μετά από έξι και εννέα μήνες, αντίστοιχα.

Οι 136 συμμετέχοντες είχαν επίσης καλές επιδόσεις σε τεστ άλλων γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας και του προγραμματισμού, σύμφωνα με την μελέτη.

Ο Dr Stephen Burgess της Μονάδας Βιοστατιστικής MRC του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ τόνισε τον μικρό αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, προσθέτοντας ότι δεν ήταν τυχαιοποιημένη.

«Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων Covid-19 και μη Covid-19 όσον αφορά διάφορες συγκεκριμένες μετρήσεις της γνωστικής ικανότητας που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, ήταν εντυπωσιακές», δήλωσε.

«Παρά τους περιορισμούς της μη τυχαιοποιημένης έρευνας, φαίνεται απίθανο τα αποτελέσματα αυτά να εξηγούνται από συστηματικές διαφορές μεταξύ των ομάδων που δεν σχετίζονται με τη μόλυνση Covid-19».

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM