Κορωνοϊός: Πώς μία ασυμπτωματική ασθενής μόλυνε 71 άτομα- Μέσω του ασανσέρ

Κορωνοϊός: Πώς μία ασυμπτωματική ασθενής μόλυνε 71 άτομα- Μέσω του ασανσέρ Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Μία γυναίκα στην Κίνα μόλυνε με κορωνοϊό τουλάχιστον 71 άτομα, άθελά της. Και όλα ξεκίνησαν από το ασανσέρ.

Αυτό προκύπτει από έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ. Η γυναίκα- που έμεινε σε καραντίνα παρότι δεν είχε συμπτώματα και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ήταν αρνητικά- τελικά μόλυνε άθελά της μια γειτόνισσα και από εκεί μολύνθηκε άνδρας ο οποίος στη συνέχεια υπέστη εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να συνεχίσει η μετάδοση του ιού και στα δύο νοσοκομεία στα οποία νοσηλεύτηκε.

Έως τις 22 Απριλίου, η «ασθενής μηδέν» παρέμενε χωρίς συμπτώματα, αλλά είχαν ανιχνευθεί συνολικά 71 κρούσματα κορωνοϊού, από την εστία που δημιουργήθηκε από την ίδια. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πώς μία περίπτωση μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό χωρίς συμπτώματα μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη μετάδοση στην κοινότητα», αναφέρει το CDC, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι είναι κρίσιμης σημασίας τα μέτρα για προστασία, παρακολούθηση και απομόνωση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Πώς μία γυναίκα μόλυνε 71 άτομα

Στις 19 Μαρτίου η «ασθενής μηδέν» επέστρεψε στην επαρχία Heilongjiang της Κίνας, από τις ΗΠΑ. Της ζητήθηκε να μείνει σε καραντίνα στο σπίτι της, όπου έμενε μόνη της. Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε στις 31 Μαρτίου και στις 3 Απριλίου ήταν αρνητικά.

Η ασθενής Β1.1 έμενε κάτω από την «ασθενή μηδέν». Χρησιμοποιούσαν τον ίδιο ασανσέρ στο κτίριο, αλλά όχι ταυτόχρονα και δεν είχαν άλλη στενή επαφή. Στις 26 Μαρτίου η μητέρα της γειτόνισσας, Β2.2 και ο σύντροφος της, Β2.3, διανυκτέρευσαν στο σπίτι της Β1.1.

Στις 29 Μαρτίου οι Β2.2 και Β2.3 (οι γονείς της γειτόνισσας) πήγαν σε πάρτι, με τον ασθενή C1.1 και τους γιους του C1.2 και C1.3. Στις 2 Απριλίου ο C1.1 υπέστη εγκεφαλικό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιοι του (C1.2 και C1.3) τον φρόντιζαν. Στις 6 Απριλίου ο C1.1 μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο εξαιτίας πυρετού, μαζί με τους γιους του.

Στις 7 Απριλίου ο Β2.3 παρατήρησε συμπτώματα κορωνοϊού. Δύο ημέρες αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αυτής της εστίας. Οι στενές επαφές του B1.1, B2.1, B2.2 και C1.1 βρέθηκαν θετικοί την ίδια και επόμενη ημέρα. Κανένας τους, όπως και ο C1.1, δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ούτε είχε βρεθεί σε περιοχές με γνωστά κρούσματα 14 ημέρες πριν από τη διάγνωση.

Στο πρώτο νοσοκομείο 28 άνθρωποι κόλλησαν στην πτέρυγα που νοσηλευόταν ο C1.1 και άλλοι 4 σε άλλες πτέρυγες. Από το προσωπικό, μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό 5 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Στο δεύτερο νοσοκομείο κόλλησαν άλλοι 20 άνθρωποι.

Όταν στις 9 Απριλίου οι ερευνητές ενημερώθηκαν ότι η γειτόνισσα της Β1.1 είχε επιστρέψει από ΗΠΑ, από περιοχή με κρούσματα, διενήργησαν τεστ που έδειξαν ότι είχε προηγηθεί μόλυνσή της από τον ιό.

Θεωρείται ότι ήταν ασυμπτωματική φορέας και ότι η Β1.1 μολύνθηκε από επαφή με τις επιφάνειες του ασανσέρ στο κτίριο που ζούσαν, σύμφωνα με το CDC. Οι υπόλοιποι άνθρωποι που ζουν στο ίδιο κτίριο βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και 1.000 φορές πιο μεταδοτικοί οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με Άλφα ή Δέλτα - Έρευνα

Τech & Science / Έως και 1.000 φορές πιο μεταδοτικοί οι φορείς της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με Άλφα ή Δέλτα - Έρευνα

Ένας άνθρωπος με Όμικρον βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα
THE LIFO TEAM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ