Κορωνοϊός: Πιθανόν να χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολίου αντί για δύο για την πλήρη ανοσοποίηση

Κορωνοϊός: Πιθανόν να χρειάζονται 3 δόσεις εμβολίου αντί για 2 για πλήρη ανοσοποίηση Facebook Twitter
Φωτο: Spencer Davis/Unsplash
0

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, Διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τα λοιμώδη νοσήματα (NIAID) και Υπεύθυνος στο Λευκό Οίκο, ως σύμβουλος ιατρικών θεμάτων αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ότι δεν θα εκπλαγεί αν τελικά απαιτούνται τρεις δόσεις ενός mRNA εμβολίου (Pfizer ή Moderna) για την πλήρη ανοσοποίηση των ατόμων.

Επίσης το να λάβει κανείς μία επιπλέον δόση κάποιους μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό μπορεί θεωρητικά να υποβοηθήσει την ανοσολογική απάντηση, αναφέρουν σε σχετική δημοσίευση, σύμφωνα με το ertnews,gr, οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Το πλάνο χορήγησης τρίτης δόσης οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση ενός mRNA εμβολίου Pfizer ή Moderna, έχει στηριχθεί σε αποτελέσματα μελετών που δείχνουν ότι η προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 μειώνεται σημαντικά όταν περάσουν αρκετοί μήνες από τη δεύτερη δόση.

Η εμπειρία μας και από προηγούμενα εμβόλια, όπως της ηπατίτιδας Β, δείχνει ότι μπορεί να απαιτηθούν τρεις δόσεις εμβολίου. Ενώ είναι πιθανό όλοι να λάβουν μία τρίτη δόση, δεν πρέπει να ονομάζεται δόση «ενίσχυσης» (booster), γιατί δεν είναι απαραίτητο να ξαναχρειαστούν άλλες τέτοιες δόσεις «ενίσχυσης» στο μέλλον. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να αποφασίσει ποιο θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά είναι λογικό να πιστεύει κανείς ότι οι τρεις δόσεις θα προσφέρουν μία παρατεταμένη ανοσολογική απόκριση και κατ’ επέκταση μακροχρόνια ανοσία. Αν αποδειχθεί καλά ανεκτό, το πλάνο των τριών δόσεων μπορεί να καθιερωθεί.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΤΜΑΝ ΕΡΕΥΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Τech & Science / Νέα μελέτη: Τι είναι το «φαινόμενο Μπάτμαν» που βελτιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε δημόσιους χώρους

Οι ερευνητές έβαλαν έναν άνδρα ντυμένο ως Μπάτμαν να στέκεται σε βαγόνι του μετρό για να δουν αν αυτό επηρέαζε τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιβατών
LIFO NEWSROOM
Μπορεί η υπνική άπνοια να οδηγήσει στη νόσο του Πάρκινσον; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Τech & Science / Μπορεί η υπνική άπνοια να οδηγήσει στη νόσο του Πάρκινσον; - Τι έδειξε νέα μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον και του Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης Βετεράνων του Πόρτλαντ, ανέλυσαν ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία άνω των 11 εκατομμυρίων βετεράνων του στρατού
LIFO NEWSROOM