Το κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη

Το κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη Facebook Twitter
Το κινεζικό διαστημόπλοιο Tianwen-1 μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη (Space)
0

Σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Tianwen-1.

Μία μόλις μέρα μετά την αντίστοιχη επιτυχία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Κίνα επιτυγχάνει για πρώτη φορά να θέσει σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο.

Το Tianwen-1, ή «Ερωτήσεις για τον Παράδεισο» όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, χρησιμοποίησε την ισχύ των κινητήρων του για να επιβραδύνει σε μια ταχύτητα που του επέτρεψε να τεθεί σε τροχιά.

Σε περίπου τρεις μήνες, το Tianwen-1 θα αποπειραθεί να στείλει μια κάψουλα προσεδάφισης που θα μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα 240 κιλών σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, γνωστή ως Utopia Planitia.

Αν η προσεδάφιση αποβεί επιτυχής, το όχημα αυτό, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα εξερευνήσει για 90 ημέρες την επιφάνεια του Άρη, μελετώντας το έδαφός του και αναζητώντας ενδείξεις ζωής, ανάμεσα στις οποίες νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με χρήση ενός ραντάρ που μπορεί να «βλέπει» το υπέδαφος.

Το Tianwen-1 είναι ένα από τα τρία σκάφη που φτάνουν αυτό το μήνα στον Άρη. Το διαστημόπλοιο Hope εκτοξεύθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εισήλθε με επιτυχία χθες, Τρίτη, σε τροχιά γύρω από το πλανήτη.

Το Hope δεν θα προσεδαφιστεί, αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη συγκεντρώνοντας δεδομένα για τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ατμόσφαιρά του.

Επίσης το βάρος ενός τόνου αμερικανικό διαστημόπλοιο Perseverance αναμένεται να φθάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Θα επιχειρήσει αμέσως να προσεδαφιστεί σε ένα βραχώδες κοίλωμα, το οποίο ονομάζεται Κρατήρας Τζεζέρο.

 

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ