Εταιρεία στην Κίνα άρχισε να χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα video games, προκειμένου να κλείσει τα «παραθυράκια» που βρίσκουν ανήλικοι για να παρακάμπτουν τους κανονισμούς. 

 

Στην Κίνα οι ανήλικοι παίκτες απαιτείται να συνδέονται χρησιμοποιώντας τα πραγματικά ονόματά τους και τους προσωπικούς αριθμούς ταυτοποίησης, στο πλαίσιο των κανονισμών που έχουν στόχο να περιοριστεί ο χρόνος μπροστά από οθόνες και να τεθεί υπό έλεγχο ο εθισμός στο διαδίκτυο. Το 2019 η χώρα απαγόρευσε στους κάτω των 18 ετών να παίζουν video game από τις 10 το βράδυ έως τις 8 το πρωί. 

 

Τώρα, αναγνωρίζοντας ότι οι έφηβοι μπορεί να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές ή τα στοιχεία των γονιών τους για να παρακάμψουν τους περιορισμούς, ο κινεζικός όμιλος Tencent ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα video game της. 

 

«Παιδιά, βάλτε κάτω τα τηλέφωνά σας και πηγαίνετε για ύπνο», ανέφερε σε ανακοίνωση η Τencent την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παρουσίασε επίσημα τα νέα χαρακτηριστικά, με τον τίτλο Midnight Patrol. Κάτι που έδωσε «τροφή» για συζητήσεις στις κινεζικές πλατφόρμες, σχετικά με τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα. 

 

Κάποιοι ήταν υπέρ των ελέγχων, λέγοντας ότι θα καταπολεμήσουν τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο, αλλά επίσης εξέφρασαν ερωτήματα για το πώς προωθούνται τα δεδομένα στις αρχές. Άλλοι σχολίασαν ότι η Tencent αναλαμβάνει έναν άκρως πατερναλιστικό ρόλο. 

 

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου διαμαρτυρήθηκαν για την αυστηροποίηση των ελέγχων και τη συρρίκνωση του περιθωρίου για ανωνυμία στον κυβερνοχώρο. Ένα hashtag στο Weibo υπενθύμιζε στους gamers να είναι πλήρως ενδεδυμένοι σε περίπτωση που η κάμερα δεν καταγράψει μόνο το πρόσωπό τους. 

 

Ανάλογες ανησυχίες είχαν εκφραστεί ευρέως και το 2019, όταν εισήχθη ο κανονισμός που απαιτεί οι ανήλικοι να εγγράφονται στα παιχνίδια με τα πραγματικά στοιχεία τους. Η Tencent ανέφερε ότι ξεκίνησε να δοκιμάζει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου τον Απρίλιο, προκειμένου να επαληθεύσει τις ηλικίες gamers που έπαιζαν φανατικά τις νυχτερινές ώρες και έκτοτε την έχει χρησιμοποιήσει σε 60 από τα παιχνίδια της. 

 

Τον Ιούνιο η εταιρεία προέτρεψε τους κατά μέσο όρο 5,8 εκατομμύρια χρήστες την ημέρα να δείχνουν το πρόσωπό τους την ώρα που συνδέονταν, μπλοκάροντας την πρόσβαση στους λογαριασμούς σε πάνω από το 90% εκείνων που απέρριψαν την αναγνώριση προσώπου ή το έκαναν επιτυχημένα. 

 

Με πληροφορίες από New York Times