Κίνα: Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στον πνεύμονα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στον πνεύμονα με τεχνητή νοημοσύνη Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / UNSPLASH
0

Μία νέα καινοτόμα μέθοδος με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από κινεζική επιστημονική ομάδα φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής μεθόδου, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου ως  «Ανιχνευτής Τεχνητής Νοημοσύνης Καρκίνου του Πνεύμονα» έδειξαν πως μπορεί να παίξει ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση αυτού του τύπου καρκίνου ή σε μεγάλης κλίμακας προσυμπτωματικό έλεγχο ατόμων υψηλού κινδύνου για καρκίνο.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Πολύ συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, κατά το οποίο η δυνατότητα αποτελεσματικής θεραπείας είναι σημαντικά  περιορισμένη. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η χρήση «έξυπνης» ιατρικής τεχνολογίας θα κάνει τη διάγνωση ταχύτερη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αντιμετώπισης της νόσου.

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, οι επιστήμονες  αρχικά προχώρησαν σε αλληλουχία μονοκύτταρου RNA διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο. Σε αυτό το στάδιο διαπιστώθηκε πως ο μεταβολισμός του λίπους γίνεται ανώμαλος σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

Στο πλαίσιο της έρευνας συμμετείχαν 311 άτομα, εκ των οποίων 171 ασθενείς με μη-Μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο και 140 υγιή άτομα, προκειμένου να αναλυθούν από τους ειδικούς τα μόρια που σχετίζονται με τα λιπίδια στο πλάσμα τους.

Για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο που τους βοήθησε να επιλέξουν εννέα λιπίδια, τα οποία χαρακτηρίζονται σημαντικά για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλα, ανέπτυξαν ένα εργαλείο ανίχνευσης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Στην περίπτωση μίας κοόρτης προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα 1.036 αξονικών τομογραφιών ρουτίνας σε νοσοκομείο του Πεκίνου και μίας κλινικής κοόρτης 109 ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα, ο ανιχνευτής πέτυχε ακρίβεια μεγαλύτερη του 90%, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής έρευνας, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του πνεύμονα αφορούσαν σε μη καπνιστές, οι οποίοι είχαν εμφανίσει όγκους σε πρώιμο στάδιο.

Με πληροφορίες από Science Translational Medicine

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ