James Webb: Ανακαλύφθηκε γαλαξίας που μοιάζει με τον δικό μας σε «πρώιμο στάδιο» - Βρίσκεται 9 δισ. έτη φωτός μακριά

Το τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε γαλαξία που μοιάζει με τον δικό μας σε «πρώιμο στάδιο» - Βρίσκεται 9 δισεκ. έτη φωτός μακρία Facebook Twitter
Φωτ.: James Josephides / Swinburne University (Live Science).
0

Ένας λαμπερός γαλαξίας που ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb φαίνεται να είναι ένα «πολύ πρώιμο» είδωλο του δικού μας Γαλαξία.

Ως εκ τούτου θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς διαμορφώθηκε ο Γαλαξίας μας στα πρώτα του στάδια, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Ο γαλαξίας που βρίσκεται σε απόσταση 9 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, ονομάστηκε «Sparkler» από τους νάνους γαλαξίες και τα δεκάδες σφαιρωτά σμήνη που λάμπουν γύρω του. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο εν λόγω γαλαξίας καταβροχθίζει αχόρταγα αυτά τα κοντινά αντικείμενα και έτσι μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Η πρώτη εικόνα του γαλαξία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 και τον παρουσίαζε ως μια στρεβλή πορτοκαλί γραμμή που περιβάλλεται από κηλίδες φωτός. Τώρα, μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society αποκάλυψε ότι ο γαλαξίας μεγαλώνει απορροφώντας τα γειτονικά αντικείμενά του όπως έκανε και ο δικός μας Γαλαξίας κατά την πρώτη περίοδο της ύπαρξής του.

«Φαίνεται ότι παρακολουθούμε, από πρώτο χέρι, τη συναρμολόγηση αυτού του γαλαξία καθώς αυξάνει τη μάζα του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας, Ντανκαν Φορμπς, καθηγητής αστροφυσικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne της Αυστραλίας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από αυτή τη μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τόσο τον σχηματισμό των σφαιρωτών σμηνών, όσο και έναν "βρεφικό" γαλαξία, σε μια εποχή που το σύμπαν είχε μόλις το ένα τρίτο της σημερινής του ηλικίας» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM