Ο Δίας είναι ο πλανήτης με τα περισσότερα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα

Ο Δίας είναι ο πλανήτης με τα περισσότερα φεγγάρια στο ηλιακό μας σύστημα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο Δίας θεωρείται ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και πλέον μετρά ακόμα μια πρωτιά μεταξύ άλλων: έχει και τα περισσότερα φεγγάρια. 

Συγκεκριμένα, 12 νέα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν σε τροχιά γύρω από τον Δία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από 80 σε 92. Έτσι ο Δίας εκτόπισε τον Κρόνο που επιβεβαιωμένα έχει 83 φεγγάρια να περιστρέφονται γύρω του. 

Τα νεοανακαλυφθέντα φεγγάρια είναι μικρά, με πλάτος που κυμαίνεται από 1 έως 3,2 χιλιόμετρα ενώ τα περισσότερα από αυτά έχουν ευρείες τροχιές περιστροφής. 

Τα εννέα από τα 12 φεγγάρια χρειάζονται περισσότερες από 550 ημέρες για να περιστραφούν γύρω από τον πλανήτη. Αυτά τα μακρινά φεγγάρια περιφέρονται επίσης γύρω από τον Δία με ανάδρομη κίνηση, δηλαδή κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του εν λόγω πλανήτη.

Οι μακρινές και ανάδρομες τροχιές τους σημαίνει πιθανότατα ότι τα αντικείμενα αυτά ήταν κάποτε αστεροειδείς που «πιάστηκαν» από τη βαρύτητα του Δία, σύμφωνα με τον ερευνητή που τα εντόπισε. Τα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν το 2021 και το 2022 από τον Σκοτ Σέπαρντ, αστρονόμο στο Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν επιβεβαιωθεί επίσημα η ανακάλυψη των φεγγαριών,  έπρεπε να εντοπιστούν οι πλήρεις τροχιές τους, πράγμα το οποίο τελικά επετεύχθη. 

Με πληροφορίες από Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM