Η NASA αποκαλύπτει τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Έβγαλε και μία selfie

Η NASA αποκαλύπτει τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Έβγαλε και μία selfie Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / NASA
0

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA τις πρώτες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), το οποίο αντιπροσωπεύει τα πρώτα στάδια των 18 κύριων τμημάτων καθρέφτη του τηλεσκοπίου που ευθυγραμμίζονται σωστά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της NASA, οι πρώτες φωτογραφίες του James Webb θα δημοσιοποιούνταν τον Ιούνιο, ωστόσο η διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να αποκαλύψει νωρίτερα ορισμένα στιγμιότυπα.

Η πρόκληση της ομάδας ήταν διπλή: να επιβεβαιώσει ότι η NIRCam ήταν έτοιμη να συλλέξει φως από ουράνια αντικείμενα και στη συνέχεια να αναγνωρίσει το αστρικό φως από το ίδιο αστέρι σε καθένα από τα 18 κύρια κατοπτρικά τμήματα.

Η κύρια φωτογραφία απεικονίζει ένα αστέρι με το όνομα HD 84406 και αποτελεί κομμάτι ενός μωσαϊκού εικόνων που τραβήχτηκαν μέσα σε 25 ώρες. Το μωσαϊκό εικόνας δημιουργήθηκε στρέφοντας το τηλεσκόπιο σε ένα φωτεινό, απομονωμένο αστέρι στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, γνωστό ως HD 84406. Αυτό το αστέρι επιλέχθηκε ειδικά επειδή είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και δεν συνωστίζεται από άλλα αστέρια παρόμοιας φωτεινότητας, γεγονός που συμβάλλει στη μείωση της σύγχυσης του φόντου, ανέφερε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σε δήλωση αργά την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης εικόνων που ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου, το Webb επανατοποθετήθηκε σε 156 διαφορετικές θέσεις γύρω από την προβλεπόμενη θέση του αστεριού και δημιούργησε 1.560 εικόνες χρησιμοποιώντας τους 10 ανιχνευτές της NIRCam, που ανέρχονται σε 54 gigabyte ακατέργαστων δεδομένων.

Τον επόμενο μήνα, η ομάδα θα προσαρμόσει σταδιακά τα τμήματα του καθρέφτη έως ότου οι 18 εικόνες γίνουν ένα μοναδικό αστέρι.

Η NASA είχε δηλώσει πως οι εικόνες δεν θα μοιάζουν με τις εκπληκτικές φωτογραφίες του σύμπαντος που έχουν τραβηχτεί από άλλα διαστημικά τηλεσκόπια, αντίθετα, θα είναι θολές και επαναλαμβανόμενες επειδή έχουν ληφθεί κατά τη διαδικασία παραμετροποίησης του τηλεσκοπίου.

Εν τω μεταξύ η NASA έδωσε και στη δημοσιότητα  και την πρώτη selfie του Webb, η οποία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας έναν εξειδικευμένο φακό απεικόνισης της κόρης στο εσωτερικό της NIRCam που σχεδιάστηκε για να λαμβάνει εικόνες από τα κύρια τμήματα του καθρέφτη αντί για εικόνες του χώρου.

Η NASA αποκαλύπτει τις πρώτες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb: Έβγαλε και μία selfie Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / NASA

Με πληροφορίες από NASA

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρρώνοντας με videogames 

Τεχνητή Νοημοσύνη / Αναρρώνοντας με videogames 

H αρχιτέκτονας Χριστίνα Χρυσανθακοπούλου και η μηχανικός ήχου Ρένια Παπαθανασίου μιλούν στον Πάνο Σάκκα για την ψηφιακή μεταμόρφωση που βιώνουμε σήμερα στο πλαίσιο της σειράς Τεχνητή Νοημοσύνη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ