LIVE!

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα δέντρα μεγαλύτερα, αλλά πιο αδύναμα

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα δέντρα μεγαλύτερα, αλλά πιο αδύναμα Facebook Twitter
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η μόλυνση κάνουν τα δέντρα να καταστρέφονται ευκολότερα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, όπως οι καταιγίδες
0

Καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται, τα δέντρα πάνω στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη περίοδο μέσα στη χρονιά κατά τη διάρκειας της οποίας αναπτύσσονται. 

Αυτό το διάστημα μπορεί να είναι αυξημένο έως και κατά 3 εβδομάδες μέσα σε μια χρονιά. 

Όμως, όπως αναφέρεται σε σχετική έρευνα για τα δέντρα στην Κεντρική Ευρώπη, οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την μόλυνση που προέρχεται από τα αυτοκίνητα και την αγροτική δραστηριότητα, κάνουν το ξύλο τους πιο αδύναμο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται δέντρα που καταστρέφονται ευκολότερα και είναι ακατάλληλα για υλοτομία. 

«Ανησυχώ πως το ξύλο δεν είναι τόσο δυνατό όσο ήταν στο παρελθόν» λέει ο Ρίτσαρντ Χότον, από το ερευνητικό κέντρο Woods Hole της Μασαχουσέτης. Αναφέρει πως τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα δέντρα μπορεί να ζημιωθούν ευκολότερα από τυχόν φαινόμενα κακοκαιρίας και πως δεν απορροφούν με την ίδια ευκολία το διοξείδιο του άνθρακα. 

Ο Χανς Πρετς, δασολόγος στο πολυτεχνείο του Μονάχου, ανησυχούσε αν η ποιότητα του ξύλου έχει αλλάξει. Μαζί με τους συναδέλφους του ξεκίνησαν να ερευνούν 41 περιπτώσεις δέντρων στη νότια Γερμανία, τα οποία εξετάζονται από τους ερευνητές ήδη από το 1870. Περιλαμβάνουν κοινά είδη, όπως την βελανιδιά και το έλατο. 

Σε όλα τα είδη που εξέτασαν οι επιστήμονες η πυκνότητα του ξύλου είχε μειωθεί από 8% έως 12%. Όπως αναφέρει στο Forest Ecology and Management, «περιμέναμε μια μείωση της πυκνότητας, όχι όμως σε τέτοιο σημαντικό βαθμό». 

Οι υψηλές θερμοκρασίας και η γρηγορότερη ανάπτυξη των δέντρων έχει συμβάλλει σε αυτό. Όμως ένας άλλος παράγοντα, λέει ο Πρετς,  είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αζώτου που βρίσκεται στη Γη, εξαιτίας της εντατικής γεωργίας και της χρήσης των αυτοκινήτων. 

 Άλλωστε και προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει αυτό το στοιχείο με τη χαμηλότερη πυκνότητα του ξύλου. 

'Όμως, για τον Πέκα Καούπι, περιβαλλοντολόγο  στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τις θετικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση μεγαλώνουν γρηγορότερα. «Οι αρνητικές συνέπειες από τα πιο αδύναμα δέντρα είναι πολύ λιγότερο σημαντικές από τη θετική αλλαγή της πιο γρήγορης εξάπλωσης των δασών» εξηγεί. 

Με πληροφορίες από Science

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ ΗΠΑ ANTHROPIC

Τech & Science / Anthropic και Πεντάγωνο ξανά σε διαπραγματεύσεις για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης από τον στρατό

Προ ολίγων ημερών η εταιρεία ήλθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Τραμπ - Απαίτησε διαβεβαιώσεις ότι τα AI μοντέλα της δεν θα χρησιμοποιηθούν για «μαζική επιτήρηση Αμερικανών πολιτών» ή «ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων»
THE LIFO TEAM
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Τech & Science / Anthropic: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά… φιλόσοφο

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic έχει αναθέσει σε φιλόσοφο τη διαμόρφωση του ηθικού πλαισίου του chatbot Claude, δημιουργώντας ένα εσωτερικό «σύνταγμα» 30.000 λέξεων που καθοδηγεί τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα απαντά σε σύνθετα ηθικά ζητήματα.
THE LIFO TEAM
OPENAI ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΗΠΑ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Τech & Science / OpenAI τροποποιεί τη συμφωνία με το Πεντάγωνο μετά τις αντιδράσεις – «Έμοιαζε ευκαιριακή και πρόχειρη», λέει ο Σαμ Άλτμαν

Περίπου 900 εργαζόμενοι των OpenAI και Google κάλεσαν, μέσω ανοιχτής επιστολής, τις διοικήσεις των εταιρειών να απορρίψουν οποιαδήποτε συνεργασία που θα οδηγούσε σε μαζική παρακολούθηση ή σε αυτόνομα οπλικά συστήματα χωρίς ανθρώπινο έλεγχο
THE LIFO TEAM
CLAUDE ANTHROPIC ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Τech & Science / Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποίησε το Claude στην επίθεση κατά του Ιράν, παρά την απαγόρευση Τραμπ

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το στρατιωτικό επιτελείο των ΗΠΑ χρησιμοποίησε το Claude για ανάλυση πληροφοριών, αλλά και για την επιλογή στόχων και την προσομοίωση επιχειρήσεων στο πεδίο μάχης
THE LIFO TEAM