Η κοιλιοκάκη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική αλλεργία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κοιλιοκάκη και το gluten test Facebook Twitter
Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης.
0

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Από κοιλιοκάκη ταλαιπωρείται το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης και στις 16 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, μαθαίνουμε γι’ αυτήν και για το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για τη διάγνωσή της με τη διενέργεια του gluten test. 

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο διαδεδομένη τροφική δυσανεξία και οφείλεται στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Στα άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η κατανάλωση τροφών με γλουτένη προκαλεί χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και βλάβη του επιθηλίου του. Η αυτοάνοσης αιτιολογίας νόσος καταστρέφει τις λάχνες του εντερικού βλεννογόνου και συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. 

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Η κοιλιοκάκη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα, μη σχετιζόμενα με το έντερο, ενώ μακροπρόθεσμα η χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και η ενδεχόμενη καταστροφή των λαχνών εμποδίζει την απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών των τροφών –κυρίως των βιταμινών–, οδηγώντας σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Έτσι, πιθανή ένδειξη για κοιλιοκάκη μπορεί να αποτελέσουν οι ανεξήγητες ελλείψεις βιταμινών ή μετάλλων, κυρίως της βιταμίνης B12, του φολικού οξέος, του σιδήρου ή του ασβεστίου. Επίσης παθήσεις όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση μπορεί να σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, καθώς και τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες) σε αιματολογικές εξετάσεις.

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από κοιλιοκάκη υποφέρει το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να παραμένουν ήπια (λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου) συχνά αρκετοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάγνωση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό πολλοί Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες, να μην ξέρουν ότι έχουν κοιλιοκάκη. 

Θεραπεία με gluten free διατροφή

Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης. Με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ο βλεννογόνος του εντέρου βαθμιαία επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική του λειτουργία. Έτσι μπορεί να αλλάξει η ζωή των ασθενών, δεδομένου ότι ο οργανισμός θεραπεύεται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά του πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι, όμως, δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης, πλέον διατίθενται στην αγορά πολλά ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη (gluten free) για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Γι’ αυτόν τον λόγο η ιατρική διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι πολύ σημαντική. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση αυτής της αυτοάνοσης νόσου περιλαμβάνει συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό ορισμένων αντισωμάτων – η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου. Η αποχή από τη γλουτένη μπορεί να επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση του λεπτού εντέρου και την πλήρη υποχώρηση των συχνά εξουθενωτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις δεν πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση γλουτένης, καθώς αυτό μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα. Για να ξεκινήσετε το ταξίδι της διάγνωσης, κάντε το διαδικτυακό τεστ συμπτωμάτων εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ