Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι πλέον μία από τις πιο σοβαρές αιτίες θανάτου παγκοσμίως

Antimicrobial resistance now a leading cause of death worldwide, study finds Facebook Twitter
0

Η αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα, προειδοποιούν κορυφαίες προσωπικότητες στον κλάδο της υγείας και, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, έχει γίνει μία από τις κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σκοτώνοντας 3.500 ανθρώπους καθημερινά. 

Η AMR είναι η ικανότητα βακτηρίων και άλλων παθογόνων να αντιστέκονται στη δράση ενός φαρμάκου στο οποίο ήταν προηγουμένως ευαίσθητα. Κύριος λόγος θεωρείται η αλόγιστη και άσκοπη χρήση φαρμάκων, που έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια να γίνονται ανθεκτικά σε αυτά, μέσω μεταλλάξεων. 

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 εξαιτίας της αντιμικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με την πιο έγκυρη εκτίμηση για τον αντίκτυπο της μάστιγας διεθνώς. Πλέον καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι εξαιτίας κοινών και μέχρι πρότινος ιάσιμων μολύνσεων, επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν αντέχουν απέναντι στην φαρμακευτική αγωγή. 

Η ανάλυση με στοιχεία από 200 χώρες και περιοχές δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet και σημειώνει πως η AMR σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από τη μαλάρια.

«Τα νέα δεδομένα αποκαλύπτουν την πραγματική κλίμακα αντιμικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, και είναι ένα σαφές σημάδι πως πρέπει να δράσουμε τώρα και να αντιμετωπίσουμε την απειλή», σημειώνει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής Κρις Μούρεϊ, από το Ινστιτούτο Υγειονομικής Αξιολόγησης στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. 

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Έρευνας για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση, σημειώνεται πως 1,27 εκατομμύρια θάνατοι μέσα στο 2019 συνδέονται με 23 παθογόνα και 88 φαρμακευτικούς συνδυασμούς σε 204 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Οι έμμεσοι θάνατοι «εκτοξεύονται» στα 4,95 εκατομμύρια για την ίδια χρονιά (σ.σ την ίδια περίοδο η μαλάρια κόστισε τη ζωή σε 640.000 άτομα). 

Αν και η αντιμικροβιακή αντοχή απειλεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, τα μικρά παιδιά φαίνεται πως διατρέχουν σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο, και ένας στους πέντε θανάτους από AMR αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών

Στατιστικά, οι περισσότεροι θάνατοι από αντιμικροβιακή αντοχή εντοπίζονται στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, με 24 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους και 22 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.  Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η AMR ευθύνεται άμεσα για 13 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και σχετίζεται συνολικά με 56 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στη δυτική Ευρώπη, το 2019 πέθαναν περισσότεροι από 51.000 ασθενείς. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ