Frances Haugen: Οι αποκαλύψεις της γυναίκας που διέρρευσε τα εσωτερικά έγγραφα του Facebook

Frances Haugen: Οι αποκαλύψεις της γυναίκας που διέρρευσε τα εσωτερικά έγγραφα του Facebook Facebook Twitter
CBS
0

Μια πρώην υπάλληλος στο Facebook είναι η γυναίκα που κρύβεται πίσω από μια σειρά διαρροών εγγράφων, που θέλει την εταιρεία να γνώριζε μεταξύ άλλων, ότι το Instagram προκαλεί βλάβες στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Η Frances Haugen, 37 ετών, η οποία εργαζόταν ως διευθύντρια προϊόντων στην ομάδα κατά της παραπληροφόρησης στο Facebook, αποκαλύφθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο CBS.

Εξειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων, είναι από την Αϊόβα, κάτοχος πτυχίου μηχανικής υπολογιστών και μεταπτυχιακού από το Harvard στον τομέα των επιχειρήσεων.

Για 15 χρόνια εργάστηκε σε εταιρείες όπως η Google και το Pinterest. 

Την προσέγγισαν από το Facebook το 2019. Συμφώνησε να αναλάβει τη δουλειά μόνο αν μπορούσε να εργαστεί ενάντια στην παραπληροφόρηση επειδή είχε χάσει έναν φίλο της από τις διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας, όπως είπε η ίδια.

«Έχω δει ένα σωρό κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook ήταν χειρότερα από οτιδήποτε είχα δει πριν» λέει.

Η 37χρονη είπε ότι τα έγγραφα που διέρρευσε αποδεικνύουν ότι το Facebook έδωσε επανειλημμένα προτεραιότητα στην «ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας».

Το Facebook υποστηρίζει ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και καλύπτουν τη θετική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Στη συνέντευξη, στο πρόγραμμα «60 Λεπτά» του CBS, η Frances Haugen είπε ότι αποχώρησε φέτος από το Facebook, επειδή είχε εξοργιστεί με τις πρακτικές της εταιρείας. Πριν φύγει, ωστόσο, αντέγραψε μια σειρά εσωτερικών σημειώσεων και εγγράφων.

Αντέγραψε κρυφά δεκάδες χιλιάδες σελίδες εσωτερικής έρευνας του Facebook. Λέει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία λέει ψέματα στο κοινό σε ότι αφορά στη σημαντική πρόοδο που φέρεται να έχει κάνει ενάντια στο μίσος, τη βία και την παραπληροφόρηση.

Φετινή μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά πως: «εκτιμούμε ότι μπορούμε να δράσουμε μόλις σε ποσοστό 3-5% απέναντι στις αναρτήσεις μίσους και περίπου σε 6 δέκατα του 1% σε αναρτήσεις V & I(βία και υποκίνηση) στο Facebook παρά το γεγονός ότι είμαστε οι καλύτεροι σε αυτόν τον τομέα στον κόσμο».

Η 37χρονη έδωσε τα έγγραφα στη Wall Street Journal, η οποία κυκλοφόρησε το υλικό τμηματικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Οι αποκαλύψεις περιελάμβαναν έγγραφα που έδειχναν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες του Facebook με υψηλό προφίλ αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία.

Οι διαρροές αποκάλυψαν επίσης ότι οι πολιτικές εποπτείας εφαρμόστηκαν διαφορετικά ή καθόλου σε τέτοιους λογαριασμούς, ένα σύστημα γνωστό ως XCheck.

Μια άλλη πτυχή της διαρροής έδειξε ότι το Facebook αντιμετωπίζει επίσης μια σύνθετη αγωγή από ομάδα μετόχων του.

Η ομάδα ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η πληρωμή 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Facebook προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την επίλυση του σκανδάλου με τα δεδομένα της Cambridge Analytica ήταν τόσο υψηλή, επειδή σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τον ιδρυτή της πλατφόρμας Μαρκ Ζούκερμπεργκ από όποια προσωπική ευθύνη.

Ωστόσο, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι και οι αναφορές για το Instagram.


Εσωτερική έρευνα από το Facebook (το οποίο κατέχει το Instagram) διαπίστωσε ότι το Instagram επηρεάζει την ψυχική υγεία των εφήβων. Η εταιρεία ωστόσο, δεν μοιράστηκε τα ευρήματα της έρευνας όταν έγιναν αναφορές, που υποστήριζαν ότι η πλατφόρμα ήταν ένα «τοξικό» μέρος για πολλούς νέους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιοποίησε η Wall Street Journal, το 32% των εφήβων ερωτηθέντων δήλωσε ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους, το Instagram τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα.

Η Haugen θα καταθέσει ενώπιον μιας υποεπιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη στο πλαίσιο ακρόασης για την  «Προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο», σχετικά με την έρευνα της εταιρείας για την επίδραση του Instagram στην ψυχική υγεία των νέων χρηστών.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα στέλεχος του Facebook κατέθεσε στους γερουσιαστές των ΗΠΑ ότι οι διαρροές δεν κατάφεραν να τονίσουν τον θετικό αντίκτυπο που είχε η πλατφόρμα στους εφήβους.

Ωστόσο, η Haugen ήταν κατηγορηματική στην εκτίμησή της για τον πρώην εργοδότη της.

«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ του τι ήταν καλό για το κοινό και τι ήταν καλό για το Facebook», είπε.

«Το Facebook επέλεξε ξανά και ξανά να βελτιστοποιεί όσα ευνοούσαν τα συμφέροντά του, όπως το να κερδίζει περισσότερα χρήματα».

Η Haugen μίλησε επίσης για την φονική εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο, υποστηρίζοντας ότι το Facebook βοήθησε στην ενίσχυση της βίας.

Είπε ότι το Facebook ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας για να μειώσει την παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών αλλά αυτό ίσχυσε μόνο προσωρινά.

«Μόλις τελείωσαν οι εκλογές, τα απενεργοποίησαν ή άλλαξαν τις ρυθμίσεις σε ό,τι ίσχυε πριν, για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι της ασφάλειας και αυτό μοιάζει πραγματικά με προδοσία της δημοκρατίας» σημείωσε.

Εμφανιζόμενος στο CNN, ο αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων Nick Clegg είπε ότι είναι γελοία η κατηγορία ότι το Facebook ευθύνεται για τις ταραχές.

«Νομίζω ότι δίνει ψευδή αίσθηση στους ανθρώπους να υποθέσουν ότι πρέπει να υπάρχει τεχνολογική ή τεχνική εξήγηση για τα ζητήματα της πολιτικής πόλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Με πληροφορίες του BBC/CBS

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ