Μετά τις έντονες αντιδράσεις από μέσα μαζικής ενημέρωσης του εξωτερικού που ξαφνικά πριν λίγο καιρό είδαν την επισκεψιμότητα τους να πέφτει κατακόρυφα και την παρουσία τους στο Facebook να εκμηδενίζεται, ο κολοσσός των social media αποφάσισε να δώσει μία και καλή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αντικαθιστώντας τους διορθωτές που είναι –λόγω της ανθρώπινης φύσης τους- επιρρεπείς σε λάθη με λογισμικό.


Στο παρελθόν, εξωτερικοί συνεργάτες του Facebook έγραφαν τις περιγραφές που συνόδευαν τα δημοφιλή θέματα της ημέρας (trending topics) στην ιστοσελίδα της εταιρίας. Τώρα, οι αλγόριθμοι θα "αντλούν τα αποσπάσματα απευθείας από τις ιστορίες", ανέφερε το ίδιο το Facebook (δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση).

 

Βέβαια σε καμία περίπτωση αυτό δεν σημαίνει πως σκοπεύει να εξαφανίσει όλο του το ανθρώπινο δυναμικό. Όπως διευκρινίζεται, μόνο οι περιγραφές θα αυτοματοποιηθούν και οι υπάλληλοι του Facebook θα εξακολουθήσουν να διαλέγουν μια λίστα από trending topics, βγάζοντας έξω όσα είναι ακατάλληλα, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του. "Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία ώστε να διασφαλίζεται πως τα θέματα που εμφανίζονται στην κατηγορία Trending παραμένουν υψηλής ποιότητας" σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.

 

Το Facebook αντικαθιστά με αλγόριθμους τους υπαλλήλους που φτιάχνουν τα "προτεινόμενα"

 

Το Facebook αντικαθιστά με αλγόριθμους τους υπαλλήλους που φτιάχνουν τα "προτεινόμενα"

 

Πριν μερικούς μήνες, το Facebook είχε δεχθεί μαζικά πυρά μετά από καταγγελίες πως παραλείπει να συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές ειδήσεις από το «προτεινόμενο» περιεχόμενο που εμφανίζεται στη σελίδα. Πρώην δημοσιογράφος που εργαζόταν στο Facebook -το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί- δήλωσε στο Gizmodo ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία "παραλείπουν εσκεμμένα και συστηματικά να ανεβάζουν ειδήσεις που ενδιαφέρουν αναγνώστες του συντηρητικού κόμματος", σύμφωνα με το Gizmodo, ενώ προσθέτουν άλλες ειδησεογραφικές ιστορίες στα "προτεινόμενα".


Το Facebook φυσικά αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει τις ανώνυμες καταγγελίες. Ωστόσο λίγο αργότερα ήρθε στη δημοσιότητα μια νέα αναφορά, αυτή τη φορά από τον Guardian, που αντέκρουε την απάντηση του Facebook και ουσιαστικά δικαίωνε εν μέρει το Gizmodo. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν και επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η ομάδα που επιμελείται τις ιστορίες που μπαίνουν στα "προτεινόμενα" είχαν το προνόμιο να προσθέτουν ή να αφαιρούν θέματα από τη λίστα κατά βούληση- κάτι που το Facebook αρνήθηκε ξανά.


Παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχει παραδεχθεί καμία από αυτές τις κατηγορίες, η απομάκρυνση των υπαλλήλων που ασχολούνται με την κατηγορία Trending ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ύπαρξη του προβλήματος. "Είναι κάτι που πάντα ελπίζαμε να κάνουμε αλλά θα κάνουμε αυτές τις αλλαγές νωρίτερα δεδομένων των αντιδράσεων και των παραπόνων που είχαμε νωρίτερα φέτος" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

* Με πληροφορίες από Vanity Fair, Gizmodo και Guardian