Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas Sat 4

Έτοιμος για εκτόξευση ο δορυφόρος Hellas Sat 4 Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Τοποθετημένος μέσα στη «μύτη» του Ariane 5, του πλέον ισχυρού εκτοξευτήρα του πλανήτη, ο δορυφόρος Hellas Sat 4 φορτίζει τις ειδικές του μπαταρίες στο ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο που βρίσκεται στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Εδώ, μέσα στη ζούγκλα της προνομιακής για διαστημικές εκτοξεύσεις γωνιάς της Νοτίου Αμερικής, υπερπόντιας περιοχής της Γαλλίας, που από τη δεκαετία του '60 μοιάζει να ζει και να αναπνέει στους ρυθμούς του Διαστήματος, μια ανάσα από τον Ισημερινό, όλα είναι έτοιμα.

Ήδη, εδώ και μερικά 24ωρα, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι διευθετήσεις κι η τελευταία τεχνική συνάντηση πριν την εκτόξευση (σ.σ διαδικασία που από τους υπεύθυνους του προγράμματος ονομάζεται Launch Readiness Review) και έτσι όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου.

Τη συγκεκριμένη ημέρα, στις 23:01' ώρα Ελλάδος/Κύπρου, είναι το καμάρι της ευρωπαϊκής βιομηχανίας της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, ο εκτοξευτήρας Ariane 5 με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου στη κορυφή του, που θα εκτοξεύσει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, το νέο δορυφόρο Hellas Sat 4 της Hellas Sat, «στο ειδικό payload fairing μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί και σφραγιστεί ήδη», όπως είπε o διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς.

O νέος δορυφόρος θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στις 39 μοίρες ανατολικά, όπου θα 'συναντήσει' τον Hellas Sat 3 που είναι ήδη σε τροχιά από το 2017.

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική και είναι ένας από πιο σύγχρονους στον κόσμο.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την επιτυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου.

Χάρη στις τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 όταν παρουσιάστηκε στους τεχνικούς της Hellas Sat ο νέος τύπος δορυφόρου και αποφασίστηκε πως θα επιλεγούν προς χρήση, ο Hellas Sat 4 θα μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

Ο πρώτος του είδους του στον κόσμο με τεχνολογικές καινοτομίες αιχμής

Έτσι ο νέος δορυφόρος δεν θα διαθέτει τους καθιερωμένους κρυσταλλικούς ηλιοσυλλέκτες που είχαν παλαιότεροι δορυφόροι αλλά θα διαθέτει ηλιοσυλλέκτες υψηλότατης, «νέας τεχνολογίας που μοιάζει με πανί και θα ανοίγουν (σ.σ τεχνολογία multi-mission modular solar array)», όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπάς.

Ο Hellas Sat 4 θα είναι επιπλέον και ένας υβριδικός δορυφόρος. «Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» συμπλήρωσε ο κ.Καραντώνης.

Η εκτόξευση αποτελεί μια εξέλιξη-σταθμό ώστε η Hellas Sat να παρέχει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες στην αγορά σήμερα και για τα επόμενα χρόνια και φέρνει τις υπηρεσίες της Hellas Sat σε μια νέα εποχή «μετά και το 2017 όταν διατέθηκαν στην αγορά και οι υπηρεσίες του νέου Hellas-Sat 3 με την εκτόξευση του δορυφόρου επίσης από τη Γαλλική Γουιάνα και την επιτυχή τοποθέτηση του στην ελληνική τροχιακή θέση στις 39 μοίρες» όπως εξήγησε ο κ.Πρωτοπαππάς. Εκεί ακριβώς, στις 39 μοίρες, αναμένεται να βρεθεί και ο νέος Hellas Sat 4.

Στην εκτόξευση θα παρευρεθούν, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών, Δρ Βασίλης Μαγκλάρας, την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, ενώ το γεγονός θα μεταδίδεται με ειδικές ζωντανές εκπομπές στην Ελλάδα από την ΕΡΤ και στην Κύπρο από το CAPITAL TV, αλλά θα όμως ταυτόχρονα διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο στους δορυφόρους της EΒU, ABS και από το δορυφόρο της εταιρείας HELLAS SAT 3.

Όπως ανακοίνωσε η Hellas Sat θα πραγματοποιείται παράλληλα και διαδικτυακή μετάδοση (webcast) από την ιστοσελίδα της Hellas Sat.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM
Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM