Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ στον Παύλο Αλιβιζάτο

Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ στον Παύλο Αλιβιζάτο Facebook Twitter
0

O διακεκριμένος Ελληνο - αμερικανός χημικός, ο Παύλος Αλιβιζάτος, καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ως παγκόσμια αυθεντία στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας.

Πιο συγκεκριμένα συγκαταλέγεται στους «πατέρες» της νανοεπιστήμης για την επαναστατική του έρευνα στα quantum dots και άλλες τεχνητές νανοκατασκευές, καθώς και πρωτοπόρος στη χρήση της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία νέας γενιάς ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων. Αποτελεί έναν από τους πρώτους επιστήμονες που δημοσίευσαν επιστημονικά αποτελέσματα στον τομέα των νανοεπιστημών, τομέα τον οποίο και άλλαξε ριζικά με τη δημιουργία νανοκρυστάλλων σε διάφορες μορφές (rod-shaped semiconductor nanocrystals).

Ο Αλιβιζάτος γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου έβγαλε το γυμνάσιο και έμαθε ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και έκανε καριέρα.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Thomson Reuters, θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012), ενώ το 2013 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των υποψηφίων για το Νόμπελ Χημείας.

Φέτος, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να τιμήσει τον Ελληνό - αμερικανό επιστήμονα με την ύψιστη διάκριση του αμερικανικού κράτους σε επιστήμονες-ερευνητές, για τη διαχρονική συνεισφορά του στην επιστημονική έρευνα στον τομέα των νανοεπιστημών.

Η τελετή και η παράδοση του μεταλλίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επόμενη χρονιάς.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Τech & Science / Καρκίνος του παγκρέατος: Ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση θεραπείας μετά από επιστημονική ανακάλυψη

Ελπίδα για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του παγκρέατος αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση της νόσου υποβοηθάται από απενεργοποίηση μορίων σε βασικά γονίδια
LIFO NEWSROOM