Έρευνα: Τουλάχιστον 100 εκατ. άνθρωποι μπορεί να έχουν ή είχαν μακρά Covid-19

Έρευνα: Στο φάσμα της μακράς Covid-19 το 43% όσων νόσησαν Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Το 43% όσων πέρασαν κορωνοϊό, παγκοσμίως, πιθανώς έχουν ή είχαν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 250 εκατομμύρια λοιμώξεις Covid-19, διεθνώς, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα ή βίωσαν στο παρελθόν τις συνέπειες της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 40 έρευνες από 17 χώρες αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα Covid-19 για πάνω από έναν μήνα μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξής τους.

Το ποσοστό της μακράς Covid-19 εκτιμήθηκε στο 57% μεταξύ όσων χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορωνοϊού, δηλαδή σε πάνω από τους μισούς ασθενείς. Το ποσοστό των μακρόχρονων συμπτωμάτων -είτε προηγουμένως είχε κανείς νοσηλευθεί είτε όχι- υπολογίστηκε σε 49% για τις γυναίκες και σε 37% για τους άνδρες, συνεπώς το πρόβλημα είναι συχνότερο στις πρώτες.

Ανά ήπειρο, τα ποσοστά μακράς Covid-19 εκτιμήθηκαν σε 49% στην Ασία, 44% στην Ευρώπη και 30% στη Βόρεια Αμερική. Συχνότερο επίμονο σύμπτωμα είναι η κόπωση (23%) και ακολουθούν δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης (το κάθε σύμπτωμα από 13%).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η μακρά Covid-19 τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχονται τα συστήματα υγείας των χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM