Έρευνα από το TikTok για βίντεο που προωθούν τη λιμοκτονία και την ανορεξία

Έρευνα από το TikTok για βίντεο που προωθούν τη λιμοκτονία και την ανορεξία Facebook Twitter
Έρευνα από το TikTok για βίντεο που προωθούν τη λιμοκτονία και την ανορεξία (Pixabay)
0

Το TikTok ξεκίνησε έρευνα μετά τον εντοπισμό λογαριασμών που προωθούσαν την απώλεια βάρους και την ανορεξία, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Οι λογαριασμοί αυτοί, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, όμως είναι ακόμη ενεργοί. 

Το Tik Tok προχώρησε σε απαγόρευση ορισμένων όρων αναζήτησης, όταν ο Guardian διαπίστωσε ότι το επιβλαβές περιεχόμενο αναφορικά με την ανορεξία, ήταν ακόμα εύκολο να ευρεθεί, παρά τα μέτρα που έλαβε η εταιρεία για την απαγόρευση της διαφήμισης προϊόντων απώλειας βάρους.

Η εφαρμογή βίντεο, μία από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο με περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι ηλικίας 16 έως 24 ετών, επέβαλε νέους περιορισμούς στις διαφημίσεις για την απώλεια βάρους μετά από κριτική που ασκήθηκε για την προώθηση επικίνδυνων μέσων με σκοπό την απώλεια βάρους.

Παρόλα αυτά όμως ήταν ακόμα εύκολο, κάποιος χρήστης να εντοπίσει λογαριασμούς που προωθούν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, διατροφικές διαταραχές.

Ενώ η εταιρεία είχε αποκλείσει ορισμένα hashtag, όποιος αναζητούσε με τις ίδιες λέξεις κάποιο προφίλ, αμέσως εμφανίζονταν δεκάδες λογαριασμοί που προωθούν επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες.

Όσοι αναζητούν περιεχόμενο μέσω hashtag μπορούν επίσης να υπερπηδήσουν τους περιορισμούς χρησιμοποιώντας μικρά, «σκόπιμα» ορθογραφικά λάθη ή παραλλαγές με κοινούς όρους.

Έρευνα από το TikTok για βίντεο που προωθούν τη λιμοκτονία και την ανορεξία Facebook Twitter
Μετά από έρευνα του Guardian που αποκάλυψε ανησυχητικά στοιχεία για τις διατροφικές διαταραχές

Αφού παρουσίασε τα ευρήματα αυτά, το TikTok ξεκίνησε μια έρευνα και διαβεβαίωσε ότι είχε λάβει μέτρα, προκειμένου να μπλοκάρονται οι επιβλαβείς φράσεις σε όλους τους τύπους αναζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης χρηστών.

Σε έναν λογαριασμό, εμφανίστηκαν μηνύματα από ένα κορίτσι που έλεγε ότι ήθελε συμβουλές για την απώλεια αρκετού βάρους, με υγιή ή ανθυγιεινό τρόπο. Ένας άλλος λογαριασμός ανέφερε πως «Αυτή είναι μια προειδοποίηση. Εάν δεν σας αρέσει ό,τι αφορά στην απόλυτη πείνα, παρακαλώ φύγετε».

Μπλοκάρισμα λογαριασμών

 

To TikTok ανέφερε ότι είχε μπλοκάρει έξι λογαριασμούς, στους οποίους είχε σταλεί σχετική επισήμανση για παραβίαση των οδηγιών σχετικά με την ανάρτηση περιεχομένου, που προωθεί τις διατροφικές συνήθειες, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Ο δρ Jon Goldin, αντιπρόεδρος στο Royal College of Psychiatrists, περιέγραψε τα ευρήματα ως «βαθιά ανησυχητικά». Προέτρεψε δε, τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να κάνουν περισσότερα για το θέμα και είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές χρειάζονται δύναμη για την επιβολή κυρώσεων.

Η Ysabel Gerrard, λέκτορας ψηφιακών μέσων στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε πως «Χρειάζονται λίγο περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα για να βρείτε έναν λογαριασμό υπέρ της διατροφικής διαταραχής στο TikTok και, όταν ένας χρήστης ακολουθεί ορισμένους ανθρώπους, η σελίδα θα κατακλυστεί γρήγορα με παρόμοιο περιεχόμενο από άλλους χρήστες. Αυτό συμβαίνει επειδή το TikTok είναι ουσιαστικά σχεδιασμένο για να σας δείξει τι πιστεύει ότι θέλετε να δείτε».

Έρευνα από το TikTok για βίντεο που προωθούν τη λιμοκτονία και την ανορεξία Facebook Twitter
Μήνυμα από την έρευνα του Guardian

Η σελίδα του TikTok, For You page, είναι μια ροή από βίντεο - όχι πάντα από άτομα που ακολουθεί ο χρήστης - και συνιστάται από έναν αλγόριθμο βάσει του ιστορικού (του χρήστη). Άτομα έχουν αναφέρει ότι εμφανίζονται λογαριασμοί που δημοσιεύουν τακτικά για διατροφικές διαταραχές, απώλεια βάρους ή δίαιτες.

Η Gerrard είπε ότι από τότε που ξεκίνησε ο Τύπος να καλύπτει το θέμα, σχετικά με το περιεχόμενο της διατροφικής διαταραχής στο TikTok, η εταιρεία είχε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα απαγορεύοντας διαφημίσεις για δίαιτες που προωθούν την απόλυτη πείνα και συμπληρώματα απώλειας βάρους.

«Επικροτώ την εταιρεία που το έκανε. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που πρέπει να κάνει επειγόντως το TikTok για να κάνει την πλατφόρμα ακόμη πιο ασφαλή», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός των «αποτελεσμάτων για αναζητήσεις hashtag δεν είναι αρκετός και ότι οι αναζητήσεις μπορεί να μην είναι καν ο τρόπος με τον οποίο οι χρήστες βρίσκουν ούτως ή άλλως νέο περιεχόμενο».

Προς το παρόν, οι χρήστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να δουν αναρτήσεις με την αναζήτηση όρων για τη διατροφική διαταραχή. «Απλώς λέει ότι η σελίδα δεν βρέθηκε ή κατευθύνει στις οδηγίες της πλατφόρμας και τους κανόνες του Tik Tok για τη συμπεριφορά των χρηστών», δήλωσε η Gerrard.

Με πληροφορίες του Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ