Έρευνα: Αγγειακή και όχι αναπνευστική η νόσος Covid-19

Έρευνα: Αγγειακή και όχι αναπνευστική η νόσος Covid-19 Facebook Twitter
0

Η νόσος Covid-19 είναι αγγειακή και όχι αναπνευστική που προκαλείται από ιό, υποστηρίζουν ειδικοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών του Salk καθώς διαπίστωσαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 βλάπτει και επιτίθεται στο αγγειακό σύστημα σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα νέα ευρήματα που βοηθούν μάλιστα στην εξήγηση του πλήθους των φαινομενικά άσχετων επιπλοκών της Covid-19 και θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτρέψουν την ανάπτυξη νέων θεραπειών, δημοσιεύτηκαν σε σχετική μελέτη στο αγγλικό περιοδικό Circulation Research.

Σύμφωνα με την μελέτη οι χαρακτηριστικές ακίδες πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 όχι μόνο βοηθούν τον ιό να μολύνει πιθανούς ξενιστές, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ίδια την ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια και γιατί άλλοι άνθρωποι έχουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό όμως που έχουν κοινό είναι ότι όλα έχουν αγγειακή βάση.

Η εργασία παρέχει σαφή επιβεβαίωση και λεπτομερή εξήγηση του μηχανισμού με τον οποίο η ακίδα πρωτεΐνης βλάπτει πρώτα τα αγγειακά κύτταρα. Ερευνητές που εργάζονται σε άλλους κορωνοϊούς υποπτεύονται εδώ και πολύ καιρό ότι η πρωτεΐνη των ακίδων συμβάλλει στη βλάβη στα αγγειακά ενδοθηλιακά κύτταρα. Η τρέχουσα έρευνα έχει τεκμηριώσει αυτήν τη διαδικασία για πρώτη φορά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, οι εμπειρογνώμονες δημιούργησαν έναν τύπο ψευδοϊού που περιβάλλεται από την κλασική ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, αλλά δεν περιείχε πραγματικό ιό. Η έκθεση σε αυτόν τον ψευδοϊό είχε ως αποτέλεσμα βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες σε ένα ζωικό μοντέλο. Αυτό αποδεικνύει ότι η ακίδα από μόνη της είναι αρκετή για να προκαλέσει την ασθένεια. Τα δείγματα ιστών έδειξαν φλεγμονή στα ενδοθηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα τοιχώματα των πνευμονικών αρτηριών.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM