Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

Έρευνα: 9.800 βήματα τη μέρα είναι τα ιδανικά για σημαντική μείωση του κινδύνου άνοιας Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Οι άνθρωποι που κάνουν περίπου 9.800 βήματα καθημερινά, ιδίως αν μερικά από αυτά γίνονται με γρήγορο ρυθμό, μειώνουν κατά περίπου 50%, τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Πέρα από αυτόν τον αριθμό, τα ακόμη περισσότερα βήματα φαίνεται να έχουν ανύπαρκτο έξτρα όφελος, τουλάχισοτν για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Νότιας Δανίας και του Σίδνεϊ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», μελέτησαν 78.430 άτομα 40 έως 79 ετών που φορούσαν στον καρπό του χεριού ειδική συσκευή καταγραφής των βημάτων τους επί σχεδόν επτά χρόνια. Στη συνέχεια καταγράφηκαν τα περιστατικά άνοιας (συνολικά 866) που διαγνώστηκαν μέσα στην επόμενη επταετία.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι «τα ευρήματα μας δείχνουν πως περίπου 9.800 βήματα τη μέρα είναι πιθανώς τα ιδανικά για τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Υπολογίσαμε όμως ότι και η ελάχιστη "δόση" των 3.800 βημάτων καθημερινά σχετίζεται με μια μείωση κατά 25% της πιθανότητας άνοιας».

Μεγάλη σημασία έχει και αν κάποιος περπατά με δυναμικό και εσκεμμένο τρόπο. Εκτιμάται ότι 6.300 τέτοια βήματα τη μέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας έως κατά 57%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άριστος ρυθμός βηματισμού είναι 112 γρήγορα βήματα το λεπτό επί 30 λεπτά (όχι κατ' ανάγκη συνεχόμενα), κάτι που σχετίζεται με μείωση του κινδύνου άνοιας έως κατά 62%.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει 3.000 έως 4.000 βήματα τη μέρα. Υπάρχουν ειδικές εφαρμογές στο κινητό τηλέφωνο που δείχνουν πόσα βήματα κάνει κάποιος, οπότε μπορεί βαθμιαία να αυξήσει τον αριθμό τους, έως ότου πιάσει είτε τον στόχο των σχεδόν 10.000 βημάτων ημερησίως (προσθέτοντας περίπου 1.000 βήματα κάθε δύο εβδομάδες) είτε των 112 βημάτων το λεπτό.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ/jamanetwork

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM
SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Τech & Science / SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Ο πύραυλος Falcon 9 της αποστολής προσγειώθηκε με ασφάλεια σε μια θαλάσσια πλατφόρμα. Πρόκειται για την πέμπτη - και πιο ριψοκίνδυνη - ιδιωτική αποστολή του Crew Dragon μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM