LIVE!

Δύο κεραυνοί σε Νότια Γαλλία και Οκλαχόμα έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ διάρκειας και απόστασης

Δύο κεραυνοί σε Νότια Γαλλία και Οκλαχόμα έσπασαν τα παγκόσμια ρεκόρ διάρκειας και απόστασης Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜO) ανακοίνωσε ότι η επιτροπή ειδικών που έχει συστήσει για τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο, πιστοποίησε δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ: ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση.


Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Αλλά όχι όλοι. Ένας κεραυνός στη Νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας.


Ένα άλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.


«Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε την δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠMO Πέτερι Τάαλας.


Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του ΠΜΟ, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια κεραυνικά ρεκόρ έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».


«Οι κεραυνοί μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις από τις μητρικές καταιγίδες τους. Η καλύτερη συμβουλή των ειδικών μας είναι: όταν πέφτουν κεραυνοί, μπείτε σε εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Ράνταλ Σερβένι, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από οκτώ χώρες.


Η αστραπή είναι ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που προκαλείται ανάμεσα σε σύννεφα ή μέσα στο ίδιο σύννεφο ή ανάμεσα σε ένα σύννεφο και στο έδαφος, οπότε ονομάζεται κεραυνός. Όμως, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απόψεις των επιστημόνων, γενικότερα οι αστραπές θεωρούνται κεραυνοί, ανεξάρτητα αν η ηλεκτρική εκκένωσή τους φθάνει στο έδαφος ή όχι. Οπότε οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται σε φυσικά αίτια, ονομάζεται κεραυνός.

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Τech & Science / Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 14 συμβουλές για προστασία - Τι είναι καλό να μην κάνουμε

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με τις προβλέψεις να δείχνουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα χρόνια
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΕΡΕΥΝΑ

Τech & Science / Τα επεξεργασμένα προϊόντα θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σαν τσιγάρα παρά σαν τρόφιμα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν φτιαχτεί για να προκαλούν εθισμό και να τρώμε περισσότερα, και οι ερευνητές λένε ότι θα έπρεπε να ρυθμίζονται όπως ο καπνός
THE LIFO TEAM
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόριο στο Διάστημα που δίνει ενδείξεις για την προέλευση της ζωής

Τech & Science / Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόριο στο Διάστημα που δίνει ενδείξεις για την προέλευση της ζωής

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση της προέλευσης της ζωής έκαναν επιστήμονες, εντοπίζοντας το μεγαλύτερο οργανικό μόριο που περιέχει θείο στο διαστρικό διάστημα
THE LIFO TEAM