Η δοκιμή του ρωσικού όπλου για κατάρριψη δορυφόρων έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα των διαστημικών «σκουπιδιών».

 

Το ρωσικό υπουργείο επιβεβαίωσε τη δοκιμή νέου ρωσικού όπλου εναντίον δορυφόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έπληξε με "χειρουργική" ακρίβεια έναν παλαιό δορυφόρο. Ουδεμία απειλή δεν αποτελούν για τη διαστημική δραστηριότητα τα θραύσματα, που προκλήθηκαν».

 

Η κίνηση αυτή της Μόσχας είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Ουάσιγκτον, καθώς αυστροναύτες που βρίσκονταν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό χρειάστηκε να καταφύγουν στα σκάφη τους, για να μπορέσουν να απομακρυνθούν σε περίπτωση ανάγκης.

 

Η καταστροφή του δορυφόρου δημιούργησε τουλάχιστον 1.500 θραύσματα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά και κινούνται με έως και περίπου 27.400 χλμ την ώρα.

 

Τα απομεινάρια του ρωσικού δορυφόρου έρχονται για να προστεθούν στα υπάρχοντα διαστημικά σκουπίδια. «Δεν είναι σαν την ταινία “Gravity”, όπου συμβαίνει κάτι και όλα κάνουν “μπουμ”», δηλώνει ο Brian Weeden, υψηλόβαθμο στέλεχος του Secure World Foundation, που ασχολείται με την βιώσιμη εκμετάλλευση του διαστήματος. Όπως υπογραμμίζει «υπάρχει ένα σημείο καμπής, όπου αρχίσει και ενισχύεται» και το περιβάλλον σε τροχιά αρχίσει να αλλοιώνεται σε βάθος μερικών δεκαετιών.

 

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι η κατάσταση του περιβάλλοντος της χαμηλής τροχιάς που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη. Στο επίπεδο αυτό αναμένεται πολλές εταιρείες, όπως η Starlink του Έλον Μασκ και η Boeing να δημιουργήσουν δίκτυα δορυφόρων για δορυφορικό Ίντερνετ.

 

Περισσότερα από 27.000 κομμάτια τροχιακών συντριμμιών παρακολουθούνται, σύμφωνα με τη NASA. Σε τροχιές κοντά στη Γη βρίσκονται περισσότερα συντρίμμια που είναι πολύ μικρά για να παρακολουθούνται, αλλά και αρκετά μεγάλα ώστε να απειλούνται οι ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και οι ρομποτικές αποστολές.

 

Ο Tom Stroup, πρόεδρος της Ένωσης Δορυφορικής Βιομηχανίας, τονίζει ότι η ρωσική δοκιμή έθεσε σε κίνδυνο τα σκάφη σε τροχιές κοντά στη Γη καθώς και εκείνα που διασχίζουν αυτά τα επίπεδα για να φτάσουν σε υψηλότερες τροχιές. «Η δοκιμή και ο αντίκτυπος που προκύπτει στο διαστημικό περιβάλλον προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τους χειριστές μας», είπε σε ένα email.

 

Μέλη του εμπορικού ομίλου περιλαμβάνουν Amazon.com, Boeing, Intelsat SA,  Iridium Communications Inc, AT&T Inc, Lockheed Martin Corp και  SpaceX. «Τα συντρίμμια επηρεάζουν ήδη τα σχέδια εκτόξευσης», λέει ο Stroup.

 

Με πληροφορίες BusinessTech