«Συμβάν που δημιούργησε συντρίμμια» στο Διάστημα ερευνά ο αμερικανικός στρατός.

 

«Η αμερικανική διοίκηση για το διάστημα έχει ενημερωθεί για ένα συμβάν που προκάλεσε συντρίμμια στο διάστημα. Εργαζόμαστε ενεργά προκειμένου να χαρακτηρίσουμε το πεδίο των συντριμμιών», γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας ότι ο στρατός συνεργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Nasa.

 

Το συμβάν είχε ως αποτέλεσμα οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να καταφύγουν στα σκάφη τους, για να μπορέσουν να απομακρυνθούν σε περίπτωση ανάγκης. Αυτή τη στιγμή επτά αστροναύτες βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι τα συντρίμμια οφείλονται σε μια αντιδορυφορική πυραυλική δοκιμή που διεξήγαγε η Ρωσία, χωρίς, ωστόσο, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

 

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Ρωσίας και έχει διαπραχθεί από μοναχά τέσσερα κράτη στο παρελθόν, ανάμεσά τους και η Μόσχα. Η ενέργεια αυτή επικρίνεται καθώς τα συντρίμμια μετατρέπονται σε επικίνδυνα εκσφενδονιζόμενα βλήματα.

 

Από την πλευρά της, νωρίτερα, η διαστημική υπηρεσία Roscosmos της Ρωσίας είχε αναφέρει ότι οι αστροναύτες στο ISS δεν κινδυνεύουν, χωρίς να αναφερθεί σε μια πιθανή πυραυλική δοκιμή.

 

«Το αντικείμενο που ανάγκασε το πλήρωμα σήμερα να επιστρέψει στο σκάφος, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, απομακρύνθηκε από την τροχιά του ISS», έγραψε σε tweet η Roscosmos. «Ο σταθμός είναι ασφαλής». «Φίλοι, όλα βαίνουν καλώς εδώ. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, βάσει του προγράμματός μας», έγραψε επίσης σε ένα τουίτ ο Ρώσος κοσμοναύτης Άντον Σκαπλέροφ.

 

Η Nasa δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου.