«Δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά γιατί δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες»

«Δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά γιατί δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες» Facebook Twitter
0

Για το θέμα της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών και την ανάγκη παραγωγής νέων πιο αποτελεσματικών,  μιλά μεταξύ άλλων στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας επιστήμονας Venkatraman Ramakrishnan.

Επισημαίνει ότι πλέον δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά, καθώς δεν συμφέρει τις φαρμακοβιομηχανίες μια επένδυση σε αυτό τον τομέα. Όπως τονίζει, το τελευταίο σημαντικό αντιβιοτικό παρήχθη πριν από περίπου 20 χρόνια ενώ μεγάλες επενδύσεις σε νέα αντιβιοτικά υπήρξαν στη δεκαετία του ‘ 50, «όταν υπήρχαν συνεχείς μολύνσεις, προκαλώντας  ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας».

«Τώρα έχουμε ένα αυξανόμενο πρόβλημα ανθεκτικών λοιμώξεων, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα της βιομηχανίας και δεν την νοιάζει, γιατί το κέρδος δεν είναι αρκετό. Έτσι, χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, για μια διεθνή ανάπτυξη  νέων αντιβιοτικών, διότι το πρόβλημα αυτό θα αυξάνεται και θα πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να αποκτήσουμε εργαλεία για τη θεραπεία μολύνσεων που είναι ανθεκτικές», σημειώνει ο Ramakrishnan.

"Έχουμε μια διεθνή κοινοπραξία για το ανθρώπινο γονιδίωμα, επίσης, για την διαστημική κούρσα ... Υπάρχουν πολλές διεθνείς συνεργασίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη γίνει και μία κοινοπραξία και για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών. Η αντίσταση στις θεραπείες είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα…Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, οι άνθρωποι ταξιδεύουν, τα βακτήρια δεν περιορίζονται σε μία μόνο χώρα…Έτσι πρέπει να πάμε ένα βήμα μπροστά, και αυτό απαιτεί μια συντονισμένη ενέργεια, όχι μόνο για το θέμα των νέων αντιβιοτικών. Ακόμη και απλές ενέργειες όπως είναι το πλύσιμο των χρειών μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των λοιμώξεων», επισημαίνει.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη μεγάλη δύναμη στην επιστήμη θα είναι η Κίνα. «Ήμουν στην Κίνα το 2011 και εντυπωσιάστηκα πολύ  από το επίπεδο των επενδύσεων, με καλά εξοπλισμένα θεσμικά οργανα, ακόμη καλύτερα από ό, τι στη Δύση. Νομίζω ότι η Κίνα θα είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη της επιστήμης σε μια-δυο δεκαετίες», λέει ο Ινδός νομπελίστας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Τech & Science / Ο Έντι Κιου της Apple προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει το iPhone μέχρι το 2035

Ο αντιπρόεδρος της Apple προειδοποιεί για ριζικές αλλαγές στη βιομηχανία της τεχνολογίας εξαιτίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του iPhone
LIFO NEWSROOM
Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Τech & Science / Οι παράξενες εμμονές χρηστών με το ChatGPT προκαλούν ανησυχία

Σε αναρτήσεις χρηστών στο Reddit περιγράφονται περιπτώσεις όπου άτομα πιστεύουν ότι έχουν επιλεγεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για «ιερές αποστολές» ή έχουν λάβει «μυστικά σχέδια» για διαστημικές συσκευές και τηλεμεταφορείς
LIFO NEWSROOM