Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Ανοιχτή επιστολή Elon Musk - Steve Wozniak: Σταματήστε τώρα τα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk, ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak και ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Andrew Yang, ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν εξάμηνη παύση στα πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η επιστολή, στην οποία υποστηρίζεται ότι «τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πλέον ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο σε γενικές εργασίες», ζητά από τους μηχανικούς σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν προσωρινά την εκπαίδευση ισχυρών αλγορίθμων, καθώς θα μπορούσαν να προκαλέσουν «βαθύτατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα».

Σύμφωνα με το CBS News, το Future of Life Institute, μια συλλογικότητα που έχει ως στόχο να "κατευθύνει τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες μακριά από ακραίους, μεγάλης κλίμακας κινδύνους και προς όφελος της ζωής", είχε γράψει στο παρελθόν σε σημείωμά του το 2015 ότι υποστηρίζει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά προειδοποιεί για τους πιθανούς κινδύνους.

Μέχρι στιγμής, η επιστολή υπογράφεται από 1.344 ανθρώπους από τους χώρους των τεχνολογικών κολοσσών, ενώ η λίστα των υπογραφόντων ελέγχεται τακτικά και εμπλουτίζεται με νέα ονόματα.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτύσσονται μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι. Αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι καλά αιτιολογημένη και να αυξάνεται με το μέγεθος των πιθανών επιπτώσεων ενός συστήματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. Συμπτωματικά ή όχι, όπως επισημαίνει το Time, η δημοσίευση της επιστολής έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του συστήματος GPT-4 της OpenAI στο κοινό, με τους συντάκτες της επιστολής να ζητούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο διάλειμμα στην εκπαίδευση ισχυρότερων συστημάτων.

Ωστόσο, το μήνυμα έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προτείνει να σταματήσει κάθε ανάπτυξη στην τεχνητή νοημοσύνη γενικά, αλλά να γίνει ένα βήμα πίσω από «την επικίνδυνη κούρσα προς ολοένα και μεγαλύτερα απρόβλεπτα μοντέλα μαύρου κουτιού με αναδυόμενες δυνατότητες».

«Η ανθρωπότητα μπορεί να απολαύσει ένα ακμαίο μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουμε ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε τώρα να απολαύσουμε ένα "καλοκαίρι τεχνητής νοημοσύνης" κατά το οποίο θα αποκομίσουμε τους καρπούς, θα σχεδιάσουμε αυτά τα συστήματα για το ξεκάθαρο όφελος όλων και θα δώσουμε στην κοινωνία την ευκαιρία να προσαρμοστεί", καταλήγει η επιστολή.

Mε στοιχεία από το DesignTaxi.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Τech & Science / ΗΠΑ: Κυρώσεις σε στελέχη της ρωσικής εταιρείας Kaspersky Lab για «πρόκληση κινδύνων στον κυβερνοχώρο»

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδια της να απαγορεύσει τις πωλήσεις λογισμικού προστασίας από ιούς της ρωσικής εταιρείας
NEWSROOM
 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM