Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις Facebook Twitter
0

Η τεχνητή νοημοσύνη εδραιώνεται με φρενήρεις ρυθμούς στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και η Ευρώπη επιδιώκει και οραματίζεται την κατάκτηση μια θέση ηγετικής δύναμης στον τομέα.

Καθώς η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης επιταχύνεται, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA) πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανάδειξης των προοπτικών και προκλήσεων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας η κ Ασημακοπούλου εντείνει την προσπάθεια να φέρει τον ίδιο ευρωπαϊκό ρυθμό εξέλιξης και στην Ελλάδα εκτιμώντας πως τα οφέλη για τη χώρα μας μπορούν να είναι πολύ σημαντικά.

Στην παρέμβασή της αναφέρεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί μια φανταστική προβολή στο μέλλον καθώς βρίσκεται ήδη εδώ, κυρίως μέσω του διαδικτύου αλλά και των προεκτάσεών του. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Πολύ σύντομα, μέρος της καθημερινής μας ζωής θα αποτελείται από μια πληθώρα ψηφιακών καινοτομιών. Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί, συστήματα θερμικής απεικόνισης και αναγνώρισης προσώπου, έξυπνα σπίτια, αυτοκινούμενα οχήματα, βιομηχανικά ρομπότ, συστήματα ευφυούς γεωργίας και πρόβλεψης φυσικών καταστροφών, θα είναι μεταξύ των νέων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το ΕΛΚ, προϋπόθεση για να γίνει η Ευρώπη ηγετική δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η στρατηγική των επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τη στήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρει ζητήματα ηθικής και νομικής φύσεως. Το ΕΛΚ διεκδικεί ένα ανθρωποκεντρικό ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες ευθύνης που διασφαλίζουν την καινοτομία, υψηλά ηθικά πρότυπα, τη διαφάνεια, την προστασία των δικαιωμάτων μας και τις ατομικές μας ελευθερίες.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να εξελίξει την Τεχνητή Νοημοσύνη με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι το οποίο οφείλει να πράξει και η Ελλάδα. Η διάχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια. Επομένως, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό. Πεποίθηση του ΕΛΚ είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν πρέπει να διαμορφώνει τους ανθρώπους.

Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να τη διαμορφώνουν και να την ελέγχουν. Οι εξελίξεις αναπτύσσονται ραγδαία και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε να φτιάξουμε κανόνες, που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές μας, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας.

 

* Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης .(DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

 

https://asimakopoulou.gr

facebook: AnnaMichelleAsimakopoulou

 


Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης βοηθά ανθρώπους να ανακαλύψουν αν οι πρόγονοί τους ήταν Ναζί

Τech & Science / Γερμανία: Νέα μηχανή αναζήτησης αποκαλύπτει αν οι πρόγονοι κάποιου ήταν Ναζί

Πολλοί χρήστες δήλωσαν ότι ανακάλυψαν άγνωστες πτυχές για τις οικογένειές τους, κάτι που άλλαξε την εικόνα που είχαν για το παρελθόν τους, ενώ για κάποιους αποτέλεσε σοκ να συνειδητοποιήσουν την εμπλοκή συγγενών τους
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / «Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας»: Πώς η νέα γενιά ανοσοθεραπείας μπορεί να νικήσει τον καρκίνο

Η νέα ανοσοθεραπεία φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά του καρκίνου, με την επιστημονική κοινότητα να μιλά ακόμη και για μια νέα εποχή στην ογκολογία
THE LIFO TEAM
SOCIAL MEDIA ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ

Τech & Science / Απαγόρευση social media στην Αυστραλία: Τα δύο τρίτα των ανηλίκων εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση

Παρά την αυστηρή απαγόρευση που εφαρμόστηκε πριν από τέσσερις μήνες στη χώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των ανήλικων εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα social media
THE LIFO TEAM
Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

Τech & Science / Είναι το Mythos της Anthropic τόσο έξυπνο και δυνατό που καταντά επικίνδυνο;

To εργαστήριο της Anthropic δηλώνει ιδιαίτερα θορυβημένo από την ικανότητα του συστήματος να εντοπίζει τρωτά σημεία λογισμικού και είτε να τα επιδιορθώνει (λειτουργώντας αμυντικά) είτε να τα εκμεταλλεύεται (λειτουργώντας ως χάκερ)
THE LIFO TEAM
ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ

Τech & Science / Πρόωρος τοκετός: Τι είναι ο φθαλικός εστέρας και γιατί είναι επικίνδυνος

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία που υπάρχει παντού γύρω μας θα μπορούσε να έχει συμβάλει σε 2 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται όλα τα μέρη του κόσμου στον ίδιο βαθμό.
THE LIFO TEAM