Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλες προκλήσεις Facebook Twitter
0

Η τεχνητή νοημοσύνη εδραιώνεται με φρενήρεις ρυθμούς στην καθημερινότητα όλων των πολιτών και η Ευρώπη επιδιώκει και οραματίζεται την κατάκτηση μια θέση ηγετικής δύναμης στον τομέα.

Καθώς η ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης επιταχύνεται, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA) πρωτοστατεί στην προσπάθεια ανάδειξης των προοπτικών και προκλήσεων που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο όλης αυτής της προσπάθειας η κ Ασημακοπούλου εντείνει την προσπάθεια να φέρει τον ίδιο ευρωπαϊκό ρυθμό εξέλιξης και στην Ελλάδα εκτιμώντας πως τα οφέλη για τη χώρα μας μπορούν να είναι πολύ σημαντικά.

Στην παρέμβασή της αναφέρεται πως η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί μια φανταστική προβολή στο μέλλον καθώς βρίσκεται ήδη εδώ, κυρίως μέσω του διαδικτύου αλλά και των προεκτάσεών του. Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Πολύ σύντομα, μέρος της καθημερινής μας ζωής θα αποτελείται από μια πληθώρα ψηφιακών καινοτομιών. Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί, συστήματα θερμικής απεικόνισης και αναγνώρισης προσώπου, έξυπνα σπίτια, αυτοκινούμενα οχήματα, βιομηχανικά ρομπότ, συστήματα ευφυούς γεωργίας και πρόβλεψης φυσικών καταστροφών, θα είναι μεταξύ των νέων εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το ΕΛΚ, προϋπόθεση για να γίνει η Ευρώπη ηγετική δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, είναι η στρατηγική των επενδύσεων στην έρευνα, την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τη στήριξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εγείρει ζητήματα ηθικής και νομικής φύσεως. Το ΕΛΚ διεκδικεί ένα ανθρωποκεντρικό ρυθμιστικό πλαίσιο με κανόνες ευθύνης που διασφαλίζουν την καινοτομία, υψηλά ηθικά πρότυπα, τη διαφάνεια, την προστασία των δικαιωμάτων μας και τις ατομικές μας ελευθερίες.

Η Ευρώπη έχει ήδη καταφέρει να εξελίξει την Τεχνητή Νοημοσύνη με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι το οποίο οφείλει να πράξει και η Ελλάδα. Η διάχυση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε 15 χρόνια. Επομένως, αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό. Πεποίθηση του ΕΛΚ είναι ότι η ψηφιακή τεχνολογία δεν πρέπει να διαμορφώνει τους ανθρώπους.

Αντίθετα, οι άνθρωποι πρέπει να τη διαμορφώνουν και να την ελέγχουν. Οι εξελίξεις αναπτύσσονται ραγδαία και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούμε να φτιάξουμε κανόνες, που να διασφαλίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές μας, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά τη ζωή μας.

 

* Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης .(DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

 

https://asimakopoulou.gr

facebook: AnnaMichelleAsimakopoulou

 


Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Τech & Science / Οι αυτοθεραπευόμενοι γορίλες ίσως κρατούν το κλειδί για νέα φάρμακα

Κάποια από τα μεγαλόσωμα ανθρωποειδή θηλαστικά που αυτοθεραπεύονται επιλέγοντας για τη διατροφή τους φυτά που διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες, προσφέρουν ενδείξεις για μελλοντικές ανακαλύψεις φαρμάκων
LIFO NEWSROOM
Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Διεθνή / Για πρώτη φορά ιδιώτες αστροναύτες έκαναν διαστημικό περίπατο - Η Γη «μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Η αποστολή Polaris Dawn εκτοξεύθηκε την Τρίτη - Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν έγινε ο πρώτος «ερασιτέχνης» αστροναύτης που βγήκε στο διάστημα
LIFO NEWSROOM
Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Τech & Science / Τα νέα AirPods μειώνουν την ένταση για να συνομιλείτε με τους γύρω σας- Αλλά μήπως είναι αγένεια;

Η νέα λειτουργία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε καθημερινές καταστάσεις, όπως όταν κάποιος βρίσκεται στο ταμείο ενός σούπερ μάρκετ ή σε άλλες σύντομες συνομιλίε
LIFO NEWSROOM
SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Τech & Science / SpaceX: Το ταξίδι της πρώτης εμπορικής διαστημικής πτήσης- Ποιοι βρίσκονται στο πλήρωμα

Ο πύραυλος Falcon 9 της αποστολής προσγειώθηκε με ασφάλεια σε μια θαλάσσια πλατφόρμα. Πρόκειται για την πέμπτη - και πιο ριψοκίνδυνη - ιδιωτική αποστολή του Crew Dragon μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Η Apple έχασε τη μάχη των €13 δισ. στην ΕΕ

Τech & Science / Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα €13 δισ. στην Ιρλανδία

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο υποστήριξε μια ιστορική απόφαση του 2016 που έκρινε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τους νόμους περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας αθέμιτο πλεονέκτημα στην Apple.
LIFO NEWSROOM