Η πρώτη Android P Developer Preview έκδοση είναι διαθέσιμη και φέρνει μια σειρά νέων λειτουργιών, αν και σίγουρα δεν θα είναι μόνο αυτές που θα δούμε στο νέο λειτουργικό σύστημα.

 

Η νέα έκδοση φέρνει την υποστήριξη για εγκοπή στην οθόνη και αυτό είναι μάλλον το χαρακτηριστικό της που θα συζητηθεί περισσότερο. Η Google αποφάσισε να αγκαλιάσει και επίσημα τη νέα σχεδιαστική τάση με τις εγκοπές στην οθόνη, είτε μιλάμε για αυτήν που ξεκίνησε τη σχεδιαστική τάση, δηλαδή του iPhone X, είτε των κλώνων του.

 

Ουσιαστικά, δίνει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εφαρμογές που δεν θα γεμίζουν την περιοχή της εγκοπής με εικόνα, ενώ οι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούν να καθορίσουν τις διαστάσεις της εγκοπής και να δώσουν τις σχετικές πληροφορίες στους προγραμματιστές.

 

Περιλαμβάνει ανανεωμένη εμφάνιση στο Quick Settings panel αλλά και notification drawer με rounded corners. Επιπλέον, αλλάζει και η εμφάνιση των ειδοποιήσεων από τα messaging apps. Θα περιλαμβάνουν σειρές από τις πρόσφατες συζητήσεις σας αν θελήσετε να απαντήσετε απευθείας από τις ειδοποιήσεις.

 

Οι developers μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση στα streams πολλαπλών κανονικών καμερών μέσα από μια συσκευή με Android P, αλλά και την επιλογή να συνδυάσουν αυτά τα δεδομένα σε ένα stream που αλλάζει αυτόματα την εικόνα μεταξύ των διάφορων καμερών.

 

Να σημειωθεί, ότι η νέα έκδοση μπλοκάρει την πρόσβαση στο μικρόφωνο, την κάμερα και τους αισθητήρες της συσκευής σε όλες τις αδρανείς εφαρμογές (δηλαδή, μια εφαρμογή που δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, δεν θα λαμβάνει κανένα δεδομένο από το μικρόφωνο, την κάμερα και τους αισθητήρες της συσκευής). Επιπλέον, έχει ενσωματωθεί νέο λογισμικό για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ξεκλειδώματος με δακτυλικό αποτύπωμα.

 

Θα υπάρχει υποστήριξη περισσότερων video και image codecs, όπως HDR VP9 Profile 2 και HEIF (heic). Θα διαθέτει καλύτερο Autofill, ενώ η Google προειδοποιεί τους developers ότι το Android P θα προβάλλει ειδοποιήσεις, όταν οι χρήστες εγκαταστήσουν εφαρμογές που απευθύνονταν σε πλατφόρμα παλαιότερης του Android 4.2.

 

Οι developers μπορούν να κατεβάσουν και να προβούν στο flashing της έκδοσης στα Pixel, Pixel XL, Pixel 2 και Pixel 2 XL και μπορούν να εγκαταστήσουν και τον emulator στον υπολογιστή τους.