Ανακαλύφθηκε σαρκοβόρο ψάρι που ζούσε πριν από 152 εκατ. χρόνια και έμοιαζε στα πιράνχας

Ανακαλύφθηκε σαρκοβόρο ψάρι που ζούσε πριν από 152 εκατ. χρόνια και έμοιαζε στα πιράνχας Facebook Twitter
0

Το απολίθωμα ενός μικρού ψαριού με μυτερά και κοφτερά σαν ξυράφι δόντια, το οποίο έμοιαζε πολύ με τα σημερινά πιράνχας, ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στη νότια Γερμανία. 

Το Piranhamesodon pinnatomus, όπως ονομάστηκε, είναι το αρχαιότερο γνωστό σαρκοβόρο ψάρι με σκελετό από κόκαλα (αντίθετα με τα ψάρια που έχουν χόνδρινο και όχι οστέινο σκελετό, όπως οι καρχαρίες).

Ζούσε πριν από 152 εκατομμύρια χρόνια παράλληλα με τους δεινόσαυρους και εκτιμάται ότι τρομοκρατούσε τις ρηχές θάλασσες της Ιουρασικής περιόδου, όπως σήμερα κάνουν τα πιράνχας.

Είχε μήκος μόλις εννέα εκατοστών, αλλά μπορούσε να κόβει κομματάκι-κομματάκι τη λεία του, όντας ικανό να επιτίθεται σε μεγαλύτερα ψάρια από το ίδιο.

Ανακαλύφθηκε σαρκοβόρο ψάρι που ζούσε πριν από 152 εκατ. χρόνια και έμοιαζε στα πιράνχας Facebook Twitter

Η περιοχή όπου βρέθηκε, στη σημερινή Βαυαρία, ήταν τότε μια ρηχή τροπική θάλασσα με κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ τα σημερινά πιράνχας είναι ψάρια του γλυκού νερού που ζουν κυρίως στις λίμνες και στα ποτάμια της Νότιας Αμερικής, όπως ο Αμαζόνιος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γερμανίδα παλαιοντολόγο Μαρτίνα Κελμπλ-Έμπερτ του Μουσείου Άιχστετ του Ιούρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», βρήκαν το απολίθωμα στην ίδια βαυαρική περιοχή όπου είχε ανακαλυφθεί ο Αρχαιοπτέρυξ, το αρχαιότερο γνωστό πουλί. Εκεί κοντά ανακαλύφθηκαν επίσης απολιθώματα ψαριών που είχαν πέσει θύματα του αρχαίου σαρκοβόρου ψαριού, καθώς έφεραν χαρακτηριστικές δαγκωματιές.

Παρά την ομοιότητα πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το Piranhamesodon pinnatomus, που ανήκει στην οικογένεια των πυκνοδοντιδών, δεν πρέπει να θεωρηθεί πρόγονος του πιράνχα, ούτε καν στενός συγγενής του, αφού τα αρχαιότερα γνωστά πιράνχας ζούσαν πριν περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια.

Η περίπτωσή του αποτελεί τυπικό παράδειγμα αυτού που οι εξελικτικοί βιολόγοι ονομάζουν «συγκλίνουσα εξέλιξη», όταν δηλαδή οι οργανισμοί αποκτούν -ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο- παρεμφερή χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα της προσαρμογής τους σε παρόμοιες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Τech & Science / Το The AI Doc βγαίνει στις αίθουσες και βάζει τους ισχυρότερους ανθρώπους της AI μπροστά στην κάμερα

Το νέο ντοκιμαντέρ του Daniel Roher για την τεχνητή νοημοσύνη βγαίνει στις αίθουσες με συνεντεύξεις από κορυφαία στελέχη του χώρου και φιλοδοξεί να βάλει σε μία σειρά τον ενθουσιασμό και τον φόβο που συνοδεύουν σήμερα την AI.
THE LIFO TEAM
Οι συχνότερες εκσπερματώσεις μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ανδρών

Τech & Science / Οι συχνότερες εκσπερματώσεις μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα των ανδρών

Η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις κλινικές γονιμότητας, καθώς υποδεικνύει ότι οι άνδρες πιθανώς δεν πρέπει να απέχουν από την εκσπερμάτωση για αρκετές ημέρες, όπως προτείνουν οι υπάρχουσες οδηγίες
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒ ΒΟΖΝΙΑΚ APPLE AI

Τech & Science / Στιβ Βόζνιακ: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι ακόμη αξιόπιστη» προειδοποιεί ο συνιδρυτής της Apple

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αυξανόμενη εξάρτηση από τέτοιες τεχνολογίες στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται πληροφορίες και επιλύουν προβλήματα
THE LIFO TEAM