3 νέα Mac με in-house επεξεργαστές της Apple έρχονται το 2018

3 νέα Mac με in-house επεξεργαστές της Apple έρχονται το 2018 Facebook Twitter
0

Σε σημερινό άρθρο του το Bloomberg αναφέρει ότι η Apple δουλεύει πάνω σε τρεις νέους υπολογιστές, δύο MacBooks και έναν επιτραπέζιο, τα οποία όχι μόνο πρόκειται να λανσάρει μέσα στο 2018, αλλά θα είναι και εξοπλισμένα με τους δικούς της προσαρμοσμένους συνεπεξεργαστές, παρόμοιους με το Τ2 Chip που είδαμε για πρώτη φορά στον τελευταίο iMac Pro και το T1 Chip που διέθεταν τα MacBook Pro του 2016.

Αν και η είδηση δεν προξενεί κάποια τρομερή έκπληξη, δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της Apple να αναπτύξει τους δικούς της in-house επεξεργαστές οι οποίοι θα μπορούν να τρέχουν τις δικές της τεχνολογίες, ειδικά στην επεξεργασία εικόνας. Όπως δηλαδή κάνει το T2 Chip, το οποίο διευκολύνει την λειτουργία του FaceTime στον iMac Pro και εξασφαλίζει τις διαδικασίες αποθήκευσης και εκκίνησης χωρίς να επιβαρύνει τον κύριο επεξεργαστή του μηχανήματος.

Μια τέτοιου είδους ανάπτυξη, ειδικά σε προσαρμοσμένα εξαρτήματα, θα δώσει στην Apple μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχει και να βελτιώνει την απόδοση των μηχανών της, καθώς και να διαφοροποιεί τα προϊόντα της από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, προσφέροντας έτσι νέα χαρακτηριστικά. Μόνο που η εταιρεία θα πρέπει να τολμήσει να σκεφθεί και λίγο πιο πέρα από τις καινοτομίες, ίσως να εστιάσει και σε πιο χρηστικά πράγματα, όπως για παράδειγμα την καλύτερη απόδοση της web κάμερας ενός τόσο ακριβού επιτραπέζιου υπολογιστή, της οποία η απόδοση δεν συγκρίνεται με τις υπόλοιπες λειτουργίες του υπολογιστή. Επίσης, ενώ αρχικά είχε ακουστεί ότι η Siri θα μπορούσε να μένει πάντα ανοιχτή στον πανίσχυρο iMac Pro, τελικά το σχέδιο δεν απέδωσε και έτσι η Siri «ξυπνάει» μόνο όταν την καλέσει ο χρήστης. Οπότε, η Apple έχει να λύσει αρκετά προβλήματα πριν κερδίσει την απόλυτη κυριαρχία μιας premium αγοράς.

Βέβαια, ο Steve Jobs πάντα ονειρευόταν τη στιγμή που η Apple θα έφτιαχνε μόνη της την τεχνολογία που θα φιλοξενούσαν οι μηχανές της, χωρίς να βασίζεται σε ένα συνδυασμό εξαρτημάτων από διαφορετικά εργοστάσια, όπως της Intel, της Samsung ή της Qualcomm. To 2008 η εταιρεία έκανε ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα και εξαγόρασε τον κατασκευαστή επεξεργαστών P.A. Semi, της οποίας οι επεξεργαστές (ειδικά η δυναμική αρχιτεκτονική τους) βοήθησαν τον Jobs και την Apple να παρουσίασουν το iPad το 2010.

Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, οι αναλυτές αναμένουν από την Apple, αργά ή γρήγορα να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα, να αναπτύξει τελικά πρωτογενή CPU μόνη της και να εγκαταλείψει την Intel. Φυσικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένα τέτοιο πλάνο, αλλά βλέποντας ότι τα ίχνη (και τα σκουπίδια) από την πρόσφατη αναστάτωση με τις Meltdown και Spectre ευπάθειες, ακόμη δεν έχουν καθαριστεί, αυτή θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά μεγάλη απόφαση για το αρχηγείο του Cupertino. 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM