Υπόθεση Νάσαρ: Διακανονισμός 380 εκατ. $ για τα θύματα του γιατρού στην εθνική ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ

Υπόθεση Νάσαρ: Διακανονισμός 380 εκατ. $ για τα θύματα του γιατρού στην εθνική ομάδα γυμναστικής των ΗΠΑ Facebook Twitter
Από αριστερά Σιμόν Μπάιλς, ΜακΚέιλα Μαρόνι, Άλι Ράισμαν και Μάγκι Νίκολς, θύματα του Λάρι Νάσαρ (Πηγή φωτό ΑP)
0

Εκατοντάδες αθλήτριες της γυμναστικής, που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λάρι Νάσαρ- τον πρώην γιατρό της αμερικανικής εθνικής ομάδας του αθλήματος- συμφώνησαν σε διακανονισμό ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο διακανονισμός επετεύχθη με την αμερικανική Ομοσπονδία Γυμναστικής (USA Gymnastics) και την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης, σύμφωνα με τους New York Times. 

Με το ποσό αυτό θα αποζημιωθούν περισσότερες από 500 αθλήτριες θύματα κακοποίησης- ανάμεσα τους οι χρυσές Ολυμπιονίκες Σιμόν Μπάιλς, Άλι Ράισμαν και ΜακΚέιλα Μαρόνι. Ένας μικρός αριθμός των θυμάτων κακοποιήθηκαν από τους προπονητές τους ή άλλους ανθρώπους του αθλήματος. 

«Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα αποκαταστήσει ποτέ τη ζημιά που έχει γίνει και αυτό που πέρασαν αυτές οι γυναίκες», δήλωσε η Ρέιτσελ Ντενολάντερ, ένα από τα θύματα του Νάσαρ και μέλος της επιτροπής που μετείχε στις διαπραγματεύσεις για τον διακανονισμό. «Όμως, κάποια στιγμή οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να τελειώσουν, επειδή αυτές οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια. Και τη χρειάζονται τώρα», συμπλήρωσε. 

Πολλές από τις αθλήτριες που κακοποιήθηκαν από τον Νάσαρ έχουν δώσει μάχη με προβλήματα ψυχικής υγείας, μεταξύ άλλων με κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ κάποιες έχουν αποπειραθεί να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα θα πάρει κάθε θύμα, καθώς ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής θα εξετάσει πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων τη χρονική διάρκεια και τον βαθμό της κακοποίησης, υπολογίζοντας την αποζημίωση κατά περίπτωση. 

«Η USA Gymnastics λυπάται βαθιά για το τραύμα και την οδύνη που έχουν βιώσει τα θύματα ως αποτέλεσμα των ενεργειών και της απραξίας του οργανισμού», δήλωσε η πρόεδρος και CEO της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής, Λι Λι Λέουνγκ. 

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η USA Gymnastics και η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή συμφώνησαν επίσης να ορίσουν κάποιες θέσεις στα διοικητικά συμβούλιά τους για τα θύματα και να εφαρμόσουν νέες πολιτικές με στόχο την προστασία των αθλητών από μελλοντική κακοποίηση. Για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών, η Ολυμπιακή Επιτροπή δεσμεύθηκε να διαθέσει 5 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε δικηγόρος κάποιων εκ των αθλητριών. 

«Ο διακανονισμός αφορά τα θαρραλέα θύματα που παρουσιάστηκαν, ανάγκασαν αυτούς τους οργανισμούς να ακούσουν και απαίτησαν αλλαγή», δήλωσε η Μισέλ Σίμπσον Τιούγκελ, δικηγόρος που εκπροσωπεί πάνω από 20 θύματα του Νάσαρ. 

Η Μπάιλς, η Ράισμαν και η Μαρόνι κατέθεσαν για την κακοποίηση ενώπιον της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο, ασκώντας δριμεία κριτική στην USA Gymnastics και αξιωματούχους της Ολυμπιακής Επιτροπής γιατί απέτυχαν να σταματήσουν τον Νάσαρ. Κριτική άσκησαν και στο FBI, για την πρόχειρη έρευνά του για τις πράξεις του Νάσαρ. 

Τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα έρευνα για το πώς διαχειρίστηκε το FBI τη συγκεκριμένα έρευνα, παρότι στο παρελθόν είχε αρνηθεί να ασκήσει δίωξη στους εμπλεκόμενους πράκτορες. 

Ο Λάρι Νάσαρ, ο επικεφαλής γιατρός της αμερικανικής εθνικής ομάδας γυμναστικής επί 18 χρόνια, καταδικάστηκε το 2017 σε ποινή φυλάκισης 60 ετών για κατοχή υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε έως 175 χρόνια φυλάκισης και έως 125 έτη αντίστοιχα, από δύο διαφορετικά δικαστήρια του Μίσιγκαν, για τη σεξουαλική κακοποίηση αθλητριών που ήταν υπό τη φροντίδα του. 

Ο διακανονισμός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα επετεύχθη αφού η TIG Insurance συμφώνησε να καταβάλει ένα σημαντικό ποσοστό των χρημάτων, σύμφωνα με την Wall Street Journal. 

Με πληροφορίες από Reuters, NYT
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ