UEFA: Τέλος ο κανονισμός για το εκτός έδρας γκολ- Ίσχυε από το 1965

UEFA: Τέλος ο κανονισμός για το εκτός έδρας γκολ- Ίσχυε από το 1965 Facebook Twitter
Πηγή φωτό EUROKINISSI
0

Η UEFA ανακοίνωσε ότι καταργείται πλέον ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ, που ίσχυε εδώ και δεκαετίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Η κατάργηση αφορά όλες τις συλλογικές διοργανώσεις της UEFA- ανδρών, γυναικών και νέων- και θα τεθεί σε ισχύ από τα προκριματικά της σεζόν 2021/22

Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση που είχαν κάνει η επιτροπή αγώνων της ομοσπονδίας, όπως και η επιτροπή γυναικείου ποδοσφαίρου, για την κατάργηση του συγκεκριμένου κανονισμού. 

Το εκτός έδρας γκολ είχε υιοθετηθεί για να κρίνεται ποιος θα προκριθεί στις νοκ άουτ αναμετρήσεις, στις οποίες οι δύο ομάδες είχαν πετύχει συνολικά τον ίδιο αριθμό γκολ στα δύο ματς. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σύλλογος που είχε πετύχει τα περισσότερα γκολ εκτός έδρας περνούσε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. 

Πλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις θα παίζονται δύο 15λεπτα ημίχρονα παράτασης στη δεύτερη αναμέτρηση. Αν κατά τη διάρκεια της παράτασης οι δύο ομάδες πετύχουν τον ίδιο αριθμό τερμάτων, ή δεν μπει κανένα γκολ, τότε η πρόκριση θα κρίνεται στα πέναλτι

Παράλληλα, το εκτός έδρας γκολ καταργείται σε ό,τι αφορά την κατάταξη στη βαθμολογία στην περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων ομάδων στη φάση των ομίλων, αλλά θα παραμείνει στα κριτήρια που εφαρμόζονται σε όλα τα ματς των ομίλων αν οι ομάδες παραμένουν ισόβαθμες, δηλαδή θα μετρούν τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ σε όλα τα ματς του ομίλου. 

Η UEFA σημειώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 έως τώρα καταγράφεται μια σαφής τάση συνεχούς μείωσης της διαφοράς στις νίκες εντός και εκτός έδρας, από 61/19% σε 47/30%, αλλά και στον μέσο όρο των γκολ που μπαίνουν σε εντός και εκτός έδρας ματς, από 2,02/0,95 σε 1,58/1,15 στις διοργανώσεις των ανδρών. 

Ο περιορισμός του πλεονεκτήματος έδρας μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, σημειώνει η UEFA. Καλύτεροι αγωνιστικοί χώρο, προδιαγραφές για το μέγεθός τους, βελτίωση των υποδομών, καλύτερη ασφάλεια και διαιτησία, πιο άνετες συνθήκες ταξιδιού είναι κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες. 

«Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ υπήρξε ένα εγγενές κομμάτι των διοργανώσεων της UEFA από τότε που υιοθετήθηκε, το 1965. όμως, το ζήτημα της κατάργησής του έχει συζητηθεί σε διάφορες συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Αλεξάντερ Τσέφεριν. 

Παρότι δεν υπήρχε ομοφωνία, συνέχισε, πολλοί προπονητές, οπαδοί και άλλοι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο είχαν αμφισβητήσει το πόσο δίκαιος είναι αυτός ο κανονισμός και είχαν ταχθεί υπέρ της κατάργησής του. 

«Ο αντίκτυπος του κανονισμού είναι πλέον ενάντια στον αρχικό σκοπό του καθώς, στην πραγματικότητα, αποθαρρύνει τους γηπεδούχους, ιδιαίτερα στα πρώτα ματς, να κάνουν επίθεση, επειδή φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιο γκολ που θα δώσει στον αντίπαλο κρίσιμο πλεονέκτημα», εξήγησε ο Τσέφεριν, ενώ σημείωσε ότι έχει επικριθεί ο κανονισμός επειδή είναι άδικο, ειδικά στην παράταση, να πρέπει η γηπεδούχος ομάδα να σκοράρει δύο φορές, όταν οι φιλοξενούμενοι έχουν πετύχει γκολ. 

«Είναι πλέον δίκαιο να πούμε ότι το πλεονέκτημα έδρας δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό όσο ήταν», επεσήμανε ο πρόεδρος της UEFA και συμπλήρωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη το στιλ παιχνιδιού σε όλη την Ευρώπη, η ομοσπονδία «πήρε τη σωστή απόφαση, υιοθετώντας την άποψη ότι πλέον δεν είναι σωστό ένα γκολ εκτός έδρας να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από ένα που έχει επιτευχθεί εντός έδρας». 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ