ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις

Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Ισπανία, για το φιλί που έδωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες, στην Τζένιφερ Ερμόσο, μετά τον τελικό του Μουντιάλ γυναικών. Η FIFA τον έπαυσε από τα καθήκοντά του προσωρινά, ενώ του απαγόρευσε να έρθει σε επαφή με την ποδοσφαιρίστρια. 

Την ίδια ώρα- παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Ισπανία το σκάνδαλο- η ομοσπονδία ποδοσφαίρου της χώρας απειλεί με μηνύσεις τόσο την Ερμόσο όσο και τις συμπαίκτριές της, οι οποίες αρνούνται να ξαναπαίξουν με την εθνική ομάδα μέχρι να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Ρουμπιάλες

Υπενθυμίζεται πως μετά τη νίκη της Ισπανίας επί της Αγγλίας με 1-0, στον τελικό του Μουντιάλ γυναικών στο Σίδνεϊ, ο Λουίς Ρουμπιάλες αγκάλιασε την Τζένιφερ Ερμόσο, της έπιασε το κεφάλι και τη φίλησε στο στόμα. Η ποδοσφαιρίστρια με δήλωσή της ξεκαθάρισε ότι δεν συναίνεσε σε αυτή τη χειρονομία. 

«Ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, Χόρχε Ιβάν Παλάσιο, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες που του δίνει το άρθρο 51 του πειθαρχικού κώδικα αποφάσισε σήμερα να παύσει προσωρινά τον Λουίς Ρουμπιάλες, από όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση της FIFA. 

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα και για μια αρχική περίοδο 90 ημερών, ενώ σε εξέλιξη είναι η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του Λουίς Ρουμπιάλες. 

Επιπλέον, προκειμένου να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της Τζένιφερ Ερμόσο- και για να διεξαχθεί σωστά η πειθαρχική διαδικασία- η FIFA απαγόρευσε στον Λουίς Ρουμπιάλες να έρθει σε επαφή με την Τζένιφερ Ερμόσο, ή το στενό περιβάλλον της, είτε ευθέως, είτε μέσω τρίτων. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, τους αξιωματούχους και τους εργαζομένους της. 

Απειλούνται με μηνύσεις οι παίκτριες, μετά τις αντιδράσεις για το φιλί 

Λίγες ώρες νωρίτερα, η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου απείλησε με μήνυση για δυσφήμηση την Τζένιφερ Ερμόσο

Επίσης, απείλησε να κάνει μηνύσεις στις 79 ποδοσφαιρίστριες οι οποίες υπέγραψαν επιστολή στην οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να αγωνιστούν με την εθνική ομάδα, όσο ο Λουίς Ρουμπιάλες παραμένει πρόεδρος της ομοσπονδίας. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ισπανική ομοσπονδία ανέφερε ότι θα κάνει τις «απαραίτητες νομικές ενέργειες» και απευθυνόμενη στις παίκτριες ανέφερε ότι «το να παίζουν με την εθνική ομάδα είναι υποχρέωση για όποια καλείται να το κάνει». 

Τζένιφερ Ερμόσο: «Δεν συναίνεσα στο φιλί» 

Ήδη, με δήλωσή της, η Τζένιφερ Ερμόσο ξεκαθάρισε ότι το φιλί δεν ήταν συναινετικό και επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση του Λουίς Ρουμπιάλες την έκανε να νιώσει «ευάλωτη και θύμα επιθετικότητας». 
 
«Καμία στιγμή δεν συναίνεσα στο φιλί. Δεν θα ανεχθώ να αμφισβητηθώ, πολύ περισσότερο να εφευρίσκουν κάποιοι πράγματα που δεν έχω πει», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η ποδοσφαιρίστρια. Αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία λίγο μετά την απρεπή χειρονομία του Λουίς Ρουμπιάλες, στην οποία ισχυριζόταν πως η Ερμόσο δήθεν δήλωσε ότι το φιλί ήταν συναινετικό και πως η ίδια και ο πρόεδρος έχουν στενή σχέση. 

Ακόμη, η Ερμόσο κατηγόρησε ότι ο Ρουμπιάλες λέει ψέματα για το περιστατικό και ότι αυτό είναι «μέρος της χειριστικής κουλτούρας που ο ίδιος έχει δημιουργήσει». «Δεν με σεβάστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά η αθλήτρια.  

Η ομοσπονδία έφτασε στο σημείο να δώσει στη δημοσιότητα τέσσερις φωτογραφίες από το περιστατικό, ισχυριζόμενη πως η Ερμόσο ήταν εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία για το φιλί. 

Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις Facebook Twitter
Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις Facebook Twitter
Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις Facebook Twitter
Η FIFA έπαυσε τον Ρουμπιάλες από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο- Οι παίκτριες απειλούνται με μηνύσεις Facebook Twitter

Στην τελευταία δημόσια τοποθέτησή του- στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας- ο Λουίς Ρουμπιάλες αρνήθηκε κατηγορηματικά να παραιτηθεί. Ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών» και «fake φεμινισμού».  

Όμως, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μικέλ Ιθέτα, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να απομακρύνει τον Λουίς Ρουμπιάλες από τη θέση του. 
 
«Λυπάμαι γιατί αυτό το επεισόδιο μας έχει γυρίσει σε μια εικόνα machista Ισπανίας, στην οποία δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι ένα βήμα προς τα πίσω», τόνισε ο Ιθέτα σε συνέντευξη στην El Pais.

Ο Λουίς Ρουμπιάλες δεν καταλαβαίνει τι έχει κάνει, τόνισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίας. «Δεν είναι κατάλληλος για τη θέση. Πρέπει να παραιτηθεί και να μας γλιτώσει από την ντροπή. Οι ημέρες της ασυλίας για τη macho συμπεριφορά έχουν τελειώσει», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ