Τόκιο: Η Πολωνία έδωσε βίζα στην Τσιμανούσκαγια- Ο σύζυγος της σπρίντερ εγκατέλειψε τη Λευκορωσία

Τόκιο: Η Πολωνία έδωσε βίζα στην Τσιμανούσκαγια- Ο σύζυγος της σπρίντερ εγκατέλειψε τη Λευκορωσία Facebook Twitter
Πηγή φωτό Getty Images
0

Η Πολωνία έδωσε βίζα στην Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, τη σπρίντερ που η ομάδα της Λευκορωσίας στο Τόκιο προσπάθησε να τη στείλει πίσω στην πατρίδα της, παρά τη θέλησή της

Παράλληλα, ο σύζυγος της 24χρονης αθλήτριας, Αρσένι Ζντάνεβιτς, διέφυγε από τη Λευκορωσία και βρίσκεται στην Ουκρανία. 

Η Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε χθες ότι τη μετέφεραν στο αεροδρόμιο του Τόκιο παρά τη θέλησή της, επειδή διαμαρτυρήθηκε δημοσίως για τους προπονητές της ομάδας της Λευκορωσίας. Επρόκειτο σήμερα να τρέξει στα 200 μ. στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στο αεροδρόμιο, η 24χρονη αρνήθηκε να επιβιβαστεί στην πτήση και ζήτησε από την ιαπωνική αστυνομία να την προστατεύσει. Παράλληλα, μέσω βίντεο, ζήτησε από τη ΔΟΕ να τη βοηθήσει. 

Αρχικά, η 24χρονη σπρίντερ σκεφτόταν να ζητήσει άσυλο από τη Γερμανία ή την Αυστρία, σύμφωνα με πληροφορίες. Η Πολωνία και η Τσεχία ήταν ανάμεσα στις χώρες που αμέσως προσφέρθηκαν να τη βοηθήσουν. Τελικά το πρωί της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος), πήγε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο

Πριν από λίγη ώρα ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Μάρσιν Πρζίνταζ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η αθλήτρια έλαβε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους. «Η Πολωνία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να τη βοηθήσει να συνεχίσει την αθλητική της καριέρα», έγραψε ακόμη στην ανάρτησή του. 

Η αθλήτρια σκοπεύει να αγοράσει εισιτήριο για πτήση προς τη Βαρσοβία μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Ντμίτρι Ναβόσα, Λευκορώσος δημοσιογράφος και μέλος του Belarusian Sport Solidarity Foundation, οργάνωση που στηρίζει αθλητές της χώρας που είναι αντιμέτωποι με φυλάκιση ή άλλες κυρώσεις λόγω των πολιτικών απόψεών τους. 

«Πέρασε τη νύχτα σκεφτόμενη πού θα πάει. Από ότι καταλαβαίνουμε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήταν ανοιχτές… αλλά στο τέλος αποφάσισε να πάει στη Βαρσοβία», συμπλήρωσε ο Ναβόσα.  

«Ήδη έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Πολωνία», επιβεβαίωσε ο Αλεξάντερ Οπέικιν, υπηρεσιακός διευθυντής του Belarusian Sport Solidarity Foundation. «Είναι καλά, τα πηγαίνει καλά. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία αγχωτική κατάσταση, όχι μόνο για έναν αθλητή αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο που βρίσκεται υπό τέτοιου είδους πίεση. Είναι μια νεαρή γυναίκα που τέθηκε υπό πίεση από έμπειρους αξιωματούχους», συμπλήρωσε. 

«Αποφάσισα να φύγω χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά» 

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι ο σύζυγος της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, ο επίσης αθλητής Αρσένι Ζντάνεβιτς, εγκατέλειψε τη Λευκορωσία και πλέον βρίσκεται στο Κίεβο. 

«Δεν πίστευα ότι θα εξελιχθεί τόσο σοβαρά. Πήρα την απόφαση να φύγω, χωρίς να το σκεφτώ δεύτερη φορά», δήλωσε στο Sky News. 

Ο Ζντάνεβιτς μίλησε με τη σύζυγό του σήμερα το πρωί και ανέφερε ότι ήταν ήρεμη. Του είπε ότι όλα είναι καλά και πως βρίσκεται σε ασφαλές μέρος. 

«Ποτέ δεν είχαμε οποιοσδήποτε σχέσεις, ποτέ δεν υποστηρίξαμε την αντιπολίτευση. Είμαστε απλοί αθλητές, είμαστε αφοσιωμένοι στον αθλητισμό και δεν ενδιαφερόμαστε για το κίνημα της αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε ο Ζντάνεβιτς. 

Το πρωί της Δευτέρας και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς, διαβεβαίωσε ότι η αθλήτρια είναι καλά. Δήλωσε ότι συνομίλησε με την 24χρονη και ότι εκείνη πέρασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο.

«Επικοινωνήσαμε μαζί της χθες βράδυ και σήμερα το πρωί και νιώθει ασφαλής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άνταμς, επισημαίνοντας ότι η ΔΟΕ έχει ζητήσει πλήρη αναφορά για το περιστατικό από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας.  

«Σαν τη μύγα στον ιστό της αράχνης» 

Το περιστατικό αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ασφυκτικός έλεγχος που έχει το καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο στην κοινωνία της Λευκορωσίας έχει περάσει και στον αθλητισμό. 

Αυτό φαίνεται και από ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε, το οποίο φέρεται να καταγράφει προπονητή της λευκορωσικής ομάδας και μέλος της αποστολής να απειλούν την Τσιμανούσκαγια με αντίποινα, αν δεν επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα της. 

«Αν θες να ξαναγωνιστείς για τη Λευκορωσία, άκου αυτό που σου συστήνω: πήγαινε σπίτι, στους γονείς σου, οπουδήποτε», λέει η φωνή που φέρεται ότι ανήκει σε μέλος της αποστολής. «Ξέχνα αυτή την κατάσταση. Διαφορετικά, όσο περισσότερο παλεύεις θα είσαι σαν μια μύγα που πιάνεται στον ιστό μιας αράχνης: όσο περισσότερο περιστρέφεται, τόσο περισσότερο μπερδεύεται», αναφέρει ακόμη, σύμφωνα με τον Guardian.  

Έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 60 αθλητές, προπονητές και άλλοι εμπλεκόμενοι στον αθλητισμό είτε είχαν απολυθεί εξαιτίας της συμμετοχής τους στις περσινές διαδηλώσεις του Λουκασένκο, σύμφωνα με το Human Rights Watch reported. Περισσότεροι από 20 ήταν ανάμεσα σε εκείνους που συνελήφθησαν. 

«Οι γονείς της είπαν να μην επιστρέψει»

Οι γονείς της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια ήταν οι πρώτοι που της είπαν να μην επιστρέψει στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ναβόσα. 

«Είναι υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι ημέρες υπήρξαν πολύ δύσκολες… έχει πληγεί από πολύ ισχυρή προπαγάνδα από τη Λευκορωσία», δήλωσε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος στην αθλήτρια. 

«Παίρνει μηνύματα, δέχεται επιθέσεις από όλους τους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Οι γονείς της της τηλεφώνησαν πρώτοι και της είπαν να μην γυρίσει πίσω. “Κάτι απαίσιο συμβαίνει εδώ, σου ζητάμε να μην γυρίσεις πίσω στη Λευκορωσία”, της είπαν», συμπλήρωσε ο Ναβόσα. 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, Sky News


 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ