ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΟΕ: Ασφαλής η σπρίντερ που αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λευκορωσία- Τσεχία & Πολωνία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν

ΔΟΕ: Ασφαλής η σπρίντερ που αρνήθηκε να επιστρέψει στη Λευκορωσία- Τσεχία & Πολωνία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

«Ασφαλής» είναι, σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η σπρίντερ από τη Λευκορωσία που την πήγαν στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της, για να αποχωρήσει από το Τόκιο, αλλά εκείνη αρνήθηκε να επιβιβαστεί στην πτήση. 

Η 24χρονη Κριστίνα Τσιμανούσκαγια πέρασε τη νύχτα της Κυριακής σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου, αφότου απευθύνθηκε στην αστυνομία του αερολιμένα Haneda του Τόκιο ζητώντας προστασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς. 

Η Λευκορωσίδα σπρίντερ επρόκειτο να αγωνιστεί σήμερα, Δευτέρα, στους προκριματικούς των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Όμως, χθες κατήγγειλε ότι την πήγαν παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο, προκειμένου να επιστρέψει στην πατρίδα της, επειδή επέκρινε τους προπονητές της εθνικής ομάδας. 

Ήδη η Πολωνία και η Τσεχία προσφέρθηκαν δημοσίως να βοηθήσουν την αθλήτρια. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες δέχθηκε την προσφορά της Τσεχίας, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι ζήτησε άσυλο από την Ιαπωνία. Αλλά, λίγο αργότερα το Reuters μετέδωσε ότι η αθλήτρια μπήκε στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο.

«Μας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλής. Μιλήσαμε μαζί της χθες βράδυ και σήμερα το πρωί και είπε ότι αισθάνεται ασφαλής. Τη νύχτα πήγε στο αστυνομικό τμήμα για κάποιον από τη διοργάνωση. Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η αστυνομία έχουν εμπλακεί στην υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

«Πρέπει να την ακούσουμε, να μάθουμε τι θέλει και να υποστηρίξουμε την απόφασή της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μαρκ Άνταμς και συμπλήρωσε ότι η ΔΟΕ έχει ζητήσει πλήρη αναφορά για το περιστατικό από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας. 

Σε διαδοχικές δημοσιογράφων για το τι θα κάνει η ΔΟΕ για να διασφαλίσει ότι είναι προστατευμένοι οι αθλητές στο Ολυμπιακό χωριό, ο Άνταμς απάντησε ότι ακόμη συγκεντρώνουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη. 

Τσεχία και Πολωνία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν 

Μέλος της λευκορωσικής κοινότητας στο Τόκιο, που ήταν σε επαφή με την αθλήτρια όλη τη νύχτα, δήλωσε αρχικά στο Reuters ότι έπειτα από μακρές συζητήσεις με διάφορους αξιωματούχος, η 24χρονη ζήτησε άσυλο από την Ιαπωνία. 

Επίσης η Πολωνία και η Τσεχία προσφέρθηκαν δημοσίως να βοηθήσουν την Τσιμανούσκαγια. Πριν από λίγο ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιάκουμπ Κούλχανεκ, έγραψε στο Twitter πως οι ιαπωνικές αρχές επιβεβαίωσαν στην Πράγα ότι η αθλήτρια δέχθηκε την προσφορά της. 

«Αν το αποφασίσει, θα τη βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν αφορούν την πολιτική, η πορεία του καθεστώτος Λουκασένκο είναι απολύτως ντροπιαστική», έγραψε στο Twitter. Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Κούλχανεκ στην οποία χαρακτήρισε σκανδαλώδη την κατάσταση με την αθλήτρια και ανακοίνωσε ότι η Τσεχία της προσφέρει βίζα, προκειμένου να πάει στη χώρα και να κάνει αίτηση για διεθνή προστασία. 

Περίπου μία ώρα αργότερα, το Reuters μετέδωσε την είδηση ότι η Τσιμανούσκαγια μπήκε στην πολωνική πρεσβεία στο Τόκιο. Η 24χρονη θα ζητήσει άσυλο από την Πολωνία, δήλωσε μέλος της λευκορωσικής κοινότητας που ήταν σε επαφή μαζί της.

 

Η σπρίντερ έφτασε μπροστά από την πρεσβεία με ένα ασημί βανάκι. Αποβιβάστηκε, μεταφέροντας τις αποσκευές της και χαιρέτησε δύο αξιωματούχους προτού μπει στην πρεσβεία, περιέγραψε το Reuters.

 

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, μια αθλήτρια από τη Λευκορωσία που το καθεστώς Λουκασένκο διέταξε να επιστρέψει από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Μινσκ. Της προσφέρθηκε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους και είναι ελεύθερη να συνεχίσει την αθλητική καριέρα της στην Πολωνία αν το επιλέξει», έγραψε στο Twitter την Κυριακή ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρτσιν Πρζιντάζ. 

Την έδιωξαν μετά τις επικρίσεις 

Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια αναμενόταν να τρέξει στον προκριματικό των 200 μ. σήμερα, Δευτέρα, αλλά χθες αποκάλυψε ότι τη μετέφεραν παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο, για να επιβιβαστεί σε πτήση της Turkish Airlines. 

Η Τσιμανούσκαγια είπε στο Reuters, σε μήνυμα μέσω Telegram, ότι ο αρχιπροπονητής της Λευκορωσίας εμφανίστηκε στο δωμάτιό της στο Χωριό των αθλητών την Κυριακή και της είπε ότι έπρεπε να φύγει. 

«Ο αρχιπροπονητής ήρθε και μου είπε ότι υπήρξε εντολή άνωθεν να με απομακρύνουν. Στις 17:00 ήρθαν στο δωμάτιό μου και μου είπαν να μαζέψω τα πράγματά μου και με πήγαν στο αεροδρόμιο», έγραψε στο μήνυμα. 

Παράλληλα, σε βίντεο που δημοσίευσε το Belarusian Sport Solidarity Foundation, οργάνωση που υποστηρίζει αθλητές που φυλακίζονται ή μπαίνουν στο περιθώριο για τις πολιτικές απόψεις τους, η Τσιμανούσκαγια έκανε έκκληση στη ΔΟΕ να παρέμβει. «Προσπαθούν να με βγάλουν από τη χώρα χωρίς τη θέλησή μου, ζητάω τη βοήθεια της ΔΟΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Σύμφωνα με την αθλήτρια, ο λόγος ήταν ότι νωρίτερα είχε επικρίνει δημοσίως τους προπονητές της ομάδας, κατηγορώντας τους για αμέλεια. 

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της ανακοίνωσε ότι οι προπονητές αποφάσισαν να αποσύρουν την Τσιμανούσκαγια από τη διοργάνωση, έπειτα από συμβουλή των γιατρών, σχετικά με τη «συναισθηματική, ψυχολογική κατάστασή της». 

Ο Λευκορώσος αρχιπροπονητής του στίβου, Γιούρι Μοΐσεβιτς, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι μπορούσε να δει πως «κάτι δεν πήγαινε καλά» με την αθλήτρια. «Είτε απομονωνόταν, είτε δεν ήθελε να μιλήσει», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian


 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ