ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στίβος: Ρωσίδα χάνει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, δέκα χρόνια μετά την κούρσα

Άντιουκ και Ντέμους τερματίζουν Facebook Twitter
Δέκα χρόνια έπειτα από αυτή την κούρσα, η Άντιουκ (δεξιά) χάνει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (Φωτ.: EPA)
0

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τη στιγμή που η Ναταλία Άντιουκ τερμάτισε πρώτη στα 400 μ. εμπόδια, στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012. Τώρα, χάνει το χρυσ Ολυμπιακό μετάλλιο που κέρδισε στο Λονδίνο, λόγω ντόπινγκ. 

Η Athletics Integrity Unit, η μονάδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου για το ντόπινγκ, ανακοίνωσε πως η Άντιουκ δεν έκανε έφεση για τη νέα ποινή που της επιβλήθηκε πριν από δύο μήνες, η οποία προέβλεπε την ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς. 

Η ΔΟΕ πλέον μπορεί να «προχωρήσει με την ανακατανομή των μεταλλίων και την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων της», επεσήμανε η AIU. 

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η Λασίντα Ντέμους θα πάρει στα χέρια της, έπειτα από μια δεκαετία, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της διοργάνωσης του 2012. Η Αμερικανίδα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2016. Η Τσέχα Ζουζάνα Χεΐνοβα και η Τζαμαϊκανή Καλιέσε Σπένσερ θα πάρουν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα. 

Στην 41χρονη Άντιουκ είχε ήδη επιβληθεί τετραετής ποινή αποκλεισμού, έως του 2025, για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ. Η AIU της επέβαλε επιπλέον κυρώσεις- την ακύρωση των αποτελεσμάτων της από το 2012- αξιοποιώντας αποδείξεις που προέκυψαν από βάση δεδομένων του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας. 

Αν και δεν δόθηκαν περισσότερες πληροφορίες, δεδομένα από το συγκεκριμένο εργαστήριο έχουν αξιοποιηθεί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις που προέκυψαν από το σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας. 

Η λίστα με τους Ρώσους αθλητές που χάνουν τα μετάλλια που κατέκτησαν το 2012, λόγω ντόπινγκ, όλο και μεγαλώνει. Μέχρι τώρα την ίδια τύχη είχαν μεταξύ άλλων οι Μαρίγια Σαβίνοβα (800 μ.), Γιούλια Ζαρίποβα (3.000 μ. στιπλ), Ιβάν Ούκοφ (ύψος), Τατιάνα Λισένκο (σφυροβολία), από τους οποίους έχουν ήδη αφαιρεθεί τα χρυσά μετάλλια που κέρδισαν στο Λονδίνο. 
 
 

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ