Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Το δύσκολο ταξίδι από την Δ' κατηγορία ως την «εκθρόνιση» των Μέσι και Ρονάλντο

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Το δύσκολο ταξίδι από την Δ' κατηγορία ως την «εκθρόνιση» των Μέσι και Ρονάλντο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόσφκι είναι από χθες ο κύριος "The Best 2020", έχοντας εκθρονίσει τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πολωνός διεθνής επιθετικός της Μπάγερν δεν έκρυψε την απογοήτευσή του όταν το βραβείο «Ballon d'Or» (Χρυσή μπάλα) ακυρώθηκε εξαιτίας κορωνοϊού, αλλά τώρα, έχοντας κερδίσει το βραβείο της FIFA για τον κορυφαίο παίκτη στον κόσμο, μπροστά από Ρονάλντο και Μέσι, σίγουρα αισθάνεται πως έχει αποζημιωθεί.

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Σημείωσε 55 γκολ σε 47 παιχνίδια την περασμένη σεζόν και ήταν ο κορυφαίος σκόρερ σε τρεις διοργανώσεις: Bundesliga, γερμανικό Κύπελλο και Champions League. Η Μπάγερν έκανε το «τρεμπλ», πρόσθεσε τους θριάμβους στο UEFA Super Cup και στο γερμανικό Supercup, και ο Λεβαντόφσκι ήταν στο επίκεντρο όλων αυτών.


Κι όμως η διαδρομή του δεν ήταν παραμυθένια. «Κάθε άλλο», όπως αναφέρει το BBC. 

Ως έφηβος, δεν έδειχνε πως θα μπορούσε να γίνει καν επαγγελματίας. Η ζωή του έγινε δύσκολη όταν στα 17 του, το 2005, πέθανε ο μπαμπάς του Κριστόφ, πρώην αθλητής του τζούντο.

Ο Ρόμπερτ μόλις είχε μετακομίσει από τη Δέλτα Βαρσοβίας, μια μικρή ομάδα τέταρτης κατηγορίας, στη Λέγκια. Υποτίθεται ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα του , όμως ένας τραυματισμός στο γόνατο σταμάτησε την πρόοδό του. Η Λέγκια αποφάσισε να τον παραχωρήσει στην ομάδα γ΄ κατηγορίας, Ζνιτς Προυσκόφ, μόλις για κάτι περισσότερο από 1.000 ευρώ.

Στην αρχή, κέρδιζε περίπου 250 ευρώ το μήνα. Στην πρώτη του σεζόν, σημείωσε 15 γκολ και βοήθησε στην άνοδο Συνέχισε να σκοράρει και στη δεύτερη κατηγορία.

Aκολούθησε η μεταγραφή στη Λεχ, που πλήρωσε περίπου 330.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Ο Λεβαντόφσκι σημείωσε 41 γκολ σε 82 παιχνίδια για την Λεχ Πόζναν. Στη σεζόν 2009-10, πέτυχε 18 γκολ καθώς οδήγησε την Λεχ στον τίτλο του πρωταθλήματος, ενώ εκείνος ήταν πρώτος σκόρερ στην κορυφαία κατηγορία.

Ο Ολλανδός προπονητής της Πολωνίας Λίο Μπεενάκερ τον κάλεσε και του επέτρεψε το διεθνές του ντεμπούτο εναντίον του Σαν Μαρίνο. Σκόραρε.

Μετά από δύο χρόνια στο Πόζναν, ο Λεβαντόφσκι προοριζόταν για μια μεγάλη μεταγραφή στο εξωτερικό.

Τον αγόρασε η Ντόρτμουντ με λιγότερο από 5 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί σημείωσε 103 γκολ σε τέσσερα χρόνια, έγινε το αστέρι της ομάδας. Πέτυχε τέσσερα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό του Champions League 2012-13 και ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Μπάγερν, όπου στα επιτεύγματά του περιλαμβάνονται τα πέντε γκολ σε εννέα λεπτά σε ένα παιχνίδι πρωταθλήματος ενάντια στο Βόλφσμπουργκ το 2015.

Ο Λεβαντόφσκι έχει 116 συμμετοχές και 63 γκολ για την εθνική του ομάδα. «Και σίγουρα έχει πλέον μία θέση ανάμεσα στους μεγάλους του παιχνιδιού.»

Με πληροφορίες από BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ