Πούτιν: Η τελειότητα της Βαλίεβα στο πατινάζ δεν μπορεί να επιτευχθεί με ντόπινγκ

Ο Πούτιν με την Βαλίεβα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της διεθνούς κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρήκε χρόνο να βραβεύσει τους Ρώσους αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων. 

Μάλιστα, σχολίασε τόσο την υπόθεση ντόπινγκ της Καμίλα Βαλίεβα, όσο και τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες. 

Οι επιδόσεις της Βαλίεβα στο καλλιτεχνικό πατινάζ δεν θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί με τη βοήθεια απαγορευμένων ουσιών, υποστήριξε ο Ρώσος ηγέτης. 

«Με τη δουλειά της, έφερε το άθλημα σε επίπεδο πραγματικής μορφής τέχνης», δήλωσε ο Πούτιν για την Βαλίεβα κατά τη διάρκεια της τελετής βράβευσης στο Κρεμλίνο. «Τέτοια τελειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί ανέντιμα, με τη βοήθεια ουσιών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτές οι ουσίες δεν χρειάζονται στο καλλιτεχνικό πατινάζ», υποστήριξε. 

Η Καμίλα Βαλίεβα, που την Τρίτη έκλεισε τα 16 της χρόνια, βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία σε έλεγχο κατά τη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος πατινάζ, που διοργανώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, το αποτέλεσμα του ελέγχου ντόπινγκ αποκαλύφθηκε μόλις στις 8 Φεβρουρίου. 

Ήδη εκείνη τη στιγμή η Βαλίεβα είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε με επιτυχία τετραπλό άλμα σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ είχε βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ. 

Η υπόθεση επισκίασε τη διοργάνωση, ενώ το CAS επέτρεψε τελικά στη νεαρή αθλήτρια να μετάσχει στο ατομικό γυναικών λίγες ημέρες αργότερα. Αν και πριν από το σκάνδαλο ήταν το φαβορί για το χρυσό, περιορίστηκε στην τέταρτη θέση, κάνοντας αρκετά λάθη στο πρόγραμμά της.  

Κατά τη διάρκεια της βράβευσης στο Κρεμλίνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε διάκριση λόγω εθνικότητας τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, στον απόηχο της εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή «όχι μόνο παραβίασε ευθέως τις θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού, αλλά παραβιάστηκαν ανοιχτά κυνικά και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. 

Τέλος, επέκρινε την απόφαση της Παγκόσμιας Κολυμβητικής Ομοσπονδίας να αποκλείσει για 9 μήνες από τους αγώνες τον Ρώσο Ολυμπιονίκη Εβγκένι Ρίλοφ, επειδή μετείχε σε διαδήλωση υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Πούτιν χαρακτήρισε «απολύτως παράλογη» αυτή την απόφαση, σύμφωνα με το Reuters.  
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Διεθνή / Ολυμπιονίκης «ντοπαρισμένη» από το φιλί του συντρόφου της - Το CAS αποδέχθηκε την εξήγηση και την απάλλαξε

Το Διαιτητικό Δικαστήριο Αθλητισμού δέχθηκε πως η ανίχνευση οσταρίνης προκλήθηκε από επαναλαμβανόμενα φιλιά με τον επίσης Ολυμπιονίκη Race Imboden - Απορρίφθηκε η έφεση της WADA
LIFO NEWSROOM
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αθλητισμός / Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση Βαλαντσιούνας – Οι Νάγκετς μπλοκάρουν τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό

Αποφασισμένοι να τον κρατήσουν στο ΝΒΑ εμφανίζονται οι Ντένβερ Νάγκετς, την ώρα που ο 33χρονος Λιθουανός σέντερ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM
Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Αθλητισμός / Εντυπωσιακός Εμμανουήλ Καραλής στο Fly Athens 2025: «Άγγιξε» νέο πανελλήνιο ρεκόρ

Το Καλλιμάρμαρο γέμισε με φίλους του στίβου που χειροκρότησαν θερμά τον Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος ανταπέδωσε με μια από τις κορυφαίες φετινές επιδόσεις παγκοσμίως — την τέταρτη καλύτερη για το 2025
LIFO NEWSROOM
Από τον Ντιόγκο Ζότα στον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα: Οι αθλητές που έχασαν στην ζωή τους σε τροχαία

Αθλητισμός / Από τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Άιρτον Σένα στον Ντιόγκο Ζότα: Οι αθλητές που έχασαν την ζωή τους σε τροχαίο

O ελληνικός αθλητισμός έχει επίσης βιώσει την απώλεια σημαντικών αθλητών με τους θανάτους των Γιώργου Μητσιμπόνα, Παναγιώτη Κατσούρη και Άννας Πολλάτου
LIFO NEWSROOM