Χειμερινοί Παραολυμπιακοί: Αποκλείστηκαν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι- Μετά τις απειλές άλλων χωρών για μποϊκοτάζ

Χειμερινοί Παραολυμπιακοί: Αποκλείστηκαν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι- Μετά τις απειλές άλλων χωρών για μποϊκοτάζ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, μία ημέρα πριν από την έναρξή τους, έπειτα από απειλές για μποϊκοτάζ από άλλες ομάδες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Πρόκειται για ανατροπή της τελευταίας στιγμής, που έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) να επιτρέψει τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων στους Αγώνες. Χθες, η IPC είχε ανακοινώσει ότι οι συγκεκριμένοι θα αγωνιστούν ως «ουδέτεροι» αθλητές, υπό την Παραολυμπιακή σημαία. 

Όμως, αυτή η απόφαση προκάλεσε οργή και απειλές από άλλες εθνικές Παραολυμπιακές επιτροπές για μποϊκοτάζ.

«Μας είπαν ότι αν δεν ξανασκεφτούμε την απόφασή μας, αυτό είναι πιθανό να έχει σοβαρές συνέπειες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς», δήλωσε ο πρόεδρος της IPC, Άντριου Πάρσονς. «Πολλές εθνικές Παραολυμπιακές επιτροπές, κάποιες από τις οποίες είχαν επικοινωνία με τις κυβερνήσεις και τους αθλητές τους, απειλούν να μην αγωνιστούν», συμπλήρωσε. 

Η αποστολή της Ρωσίας, που αποτελείται από 71 αθλητές και η 12μελής ομάδα της Λευκορωσίας βρίσκονται ήδη στο Πεκίνο, για τη διοργάνωση που ξεκινά αύριο, Παρασκευή. Η IPC σημείωσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο αθλητισμός δεν πρέπει να εμπλέκεται με την πολιτική, όμως, αναγνώρισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «αγγίξει» τους Παραολυμπιακούς αγώνες. 

Ο Πάρσονς παραδέχθηκε ότι η ατμόσφαιρα στο Χωριό των αθλητών δεν ήταν ευχάριστη. «Η κατάσταση εκεί κλιμακώνεται και τώρα έχει γίνει μη βιώσιμη. Οι Αγώνες δεν αφορούν μόνο τα μετάλλια, αλλά και την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος συμπερίληψης», συμπλήρωσε.

Οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές είναι θύματα των ενεργειών των κυβερνήσεών τους, επεσήμανε ο Πάρσονς. «Το καλό των αθλητών είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Αν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές έμεναν στο Πεκίνο, άλλες χώρες πιθανότατα θα αποσύρονταν και δεν θα ήταν εφικτοί οι βιώσιμοι Αγώνες», επεσήμανε. 

Η IPC είναι πιθανό να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες, σημείωσε ο Πάρσονς, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ελήφθη η σωστή απόφαση. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ