Το Παρίσι θα μποϊκοτάρει τηλεοπτικά το Παγκόσμιο Κύπελο στο Κατάρ

Το Παρίσι ενώνει τις δυνάμεις του με άλλες γαλλικές πόλεις και μποϊκοτάρει τηλεοπτικά το Παγκόσμιο Κύπελο στο Κατάρ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Παρίσι ενώνει τις δυνάμεις του με πολλές γαλλικές πόλεις και ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να προβάλλει αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε δημόσιους χώρους.

Επίσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει «ζώνες φιλάθλων» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος στη διοργανώτρια χώρα, Κατάρ.

Οι τοπικές αρχές στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, τη Ρεμς, τη Νανσί, το Ροντέ και τώρα το Παρίσι, ανακοίνωσαν ότι δεν θα εγκαταστήσουν γιγαντοοθόνες, όπως στο παρελθόν για τη μετάδοση αγώνων.

«Αυτός ο ανταγωνισμός σταδιακά μετατράπηκε σε ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή, ασύμβατη με τις αξίες που θέλουμε να μεταδίδονται μέσω του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Benoît Payan, δήμαρχος της Μασσαλίας και επικεφαλής ενός αριστερού, περιβαλλοντικού συνασπισμού.

Στη Λιλ, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα κατά της μετάδοσης των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η σοσιαλίστρια δήμαρχος της πόλης, Martine Aubry, είπε ότι η διεξαγωγή των αγώνων στο Κατάρ ήταν «μια ανοησία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό».

Στο Παρίσι, ο Pierre Rabadan, πρώην Γάλλος διεθνής παίκτης ράγκμπι και αναπληρωτής αρμόδιος για τον αθλητισμό στη δημοτική αρχή, είπε ότι «δεν τίθεται θέμα» εγκατάστασης fan zones. 

Αυτό θα γίνει παρά το γεγονός ότι η ομάδα της πόλης, η Παρί Σεν Ζερμέν, ανήκει από το 2011 στον εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad al-Thani.

Ανάλογη κίνηση και από το Στρασβούργο, που επίσης αποφάσισε επίσης να μην προβάλει το Παγκόσμιο Κύπελλο. 

«Είναι αδύνατο να μην ακούσουμε τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις από ΜΚΟ που καταγγέλλουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση μεταναστών εργαζομένων. 

»Χιλιάδες ξένοι εργάτες έχουν πεθάνει στα εργοτάξια, είναι αφόρητο», δήλωσε στο 20 Minutes η οικολόγος δήμαρχος της πόλης, Jeanne Barseghian.

«Το Στρασβούργο, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν μπορεί να συγχωρήσει αυτές τις κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Pierre Hurmic, ο οικολόγος δήμαρχος του Μπορντό, είπε ότι η προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η δημιουργία fan zones θα κάνουν την πόλη «συνεργό σε αυτό το αθλητικό γεγονός που αντιπροσωπεύει όλες τις ανθρωπιστικές, οικολογικές και αθλητικές παρεκκλίσεις».

Από την πλευρά του ο πρώην Γάλος διεθνής, Ερίκ Καντονά επίσης μποϊκοτάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Δεν θα παρακολουθήσω ούτε έναν αγώνα αυτού του Μουντιάλ. Αυτό θα μου κοστίσει γιατί από παιδί ήταν ένα γεγονός που αγαπώ, που ανυπομονώ και που παρακολουθώ με πάθος. 

»Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν έχει νόημα. Το μόνο νόημα αυτού του γεγονότος, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι τα χρήματα», έγραψε.

Η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FFF), σε ανακοίνωσή της στα τέλη του περασμένου μήνα, απάντησε στην κριτική που έχει δεχθεί για την «εκκωφαντική σιωπή» της, σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και τους θανάτους μεταναστών εργαζομένων σε χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Το να συμμετέχεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν σημαίνει ότι κλείνεις τα μάτια και υποστηρίζεις την κακοποιητική συμπεριφορά», έγραψε. 

Το FFF ισχυρίστηκε επίσης, ότι «εφάρμοσε διάφορα μέτρα για να επιβεβαιώσει τον σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή σεβαστών εργασιακών συνθηκών στη βάση της γαλλικής ομάδας» στο Κατάρ.

Ωστόσο το FFF θεωρεί ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έφερε πρόοδο στο Κατάρ. «Ακόμη και αν η πραγματικότητα δεν είναι τέλεια, αυτή η πρόοδος είναι αναμφισβήτητη και θετική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Laurent Bodin, συγγραφέας κοινής γνώμης για την εφημερίδα L'Alsace, έγραψε πως «Η έκκληση για μποϊκοτάζ είναι θεμιτή αλλά έρχεται είναι λίγο αργά».

»Τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Όσοι ζητούν να μην υπάρχουν οθόνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να σταματήσουν να παρακολουθούν τα νέα της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία χρηματοδοτείται από το Κατάρ, και πολλών άλλων συλλόγων, που έχουν χορηγό την κρατική αεροπορική εταιρεία της χώρας Qatar Airways».

Με πληροφορίες του Guardian

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ