Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: «Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα παραιτηθεί μετά το σεξιστικό σχόλιο»

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: «Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής θα παραιτηθεί μετά το σεξιστικό σχόλιο» Facebook Twitter
EPA
0

Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά τα σεξιστικά σχόλια που έκανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Aγώνων του Τόκιο Γιοσίρο Μόρι.

Ο ιαπωνικός Τύπος γράφει σήμερα πως είναι δεδομένο ότι μετά τον σάλο, ο Μόρι θα οδηγηθεί στην παραίτηση. 

Από την ημέρα που ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 δήλωσε ότι οι γυναίκες «μιλούν υπερβολικά», ξεκίνησε μία έντονη κριτική στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και το θέμα έφτασε έως τον πρωθυπουργό της χώρας.

Παρά τη συγγνώμη που ζήτησε ακόμη και χορηγοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, για τα σχόλια και σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος ζήτησε την παραίτησή του.

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στη Nippon TV ζήτησε εκ νέου συγγνώμη και τόνισε ότι θα μιλήσει αύριο Παρασκευή. «Πρέπει να ζητήσω εκ νέου συγγνώμη για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Mori στον τηλεοπτικό σταθμό και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αφήσω αυτό το πρόβλημα να διαιωνίζεται».

Η ΔΟΕ χαρακτήρισε «απολύτως ανάρμοστο» το σχόλιο του, ενώ η κυβερνήτης του Τόκιο ανακοίνωσε ότι δεν θα μετάσχει σε κρίσιμη συνάντηση μαζί του, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε διαδικτυακή ομιλία ενώπιον της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας, με αντικείμενο την αυξημένη γυναικεία εκπροσώπηση στις τάξεις της, ο Γιοσίρο Μόρι προειδοποίησε ότι τα μίτινγκ μπορεί να μην τελειώνουν ποτέ, επειδή οι γυναίκες γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους για το ποια θα μιλήσει περισσότερο.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε αυτό το σεξιστικό σχόλιο, ο Μόρι ζήτησε συγγνώμη και επιχείρησε να ανασκευάσει και να δικαιολογήσει τα όσα είπε, κάτι που προκάλεσε ακόμη πιο σφοδρές επικρίσεις. Παράλληλα ο 83χρονος- που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας- αρνήθηκε να παραιτηθεί από επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο.

Αρχικά η ΔΟΕ επέμεινε ότι το θέμα έκλεισε με την απολογία του Μόρι. Τελικά, καθώς συνεχίζονταν οι επικρίσεις, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επανήλθε στο θέμα, χαρακτηρίζοντας ανάρμοστα τα σχόλιά του.

«Τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου του Τόκιο 2020 ήταν απολύτως ανάρμοστα και σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της ΔΟΕ και στις μεταρρυθμίσεις στην Ολυμπιακή Ατζέντα 2020», ανακοίνωσε η ΔΟΕ. «Πέρα από την απολογία του κ. Μόρι, η οργανωτική επιτροπή επίσης θεωρεί ανάρμοστο το σχόλιό του και επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της για ισότητα», σημείωσε η ίδια ανακοίνωση.

«Ως ηγέτες του Ολυμπιακού Κινήματος, είμαστε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε την προώθηση των γυναικών στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα και όλες τις δομές, όπως ορίζει ο Ολυμπιακός Χάρτης», κατέληγε η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Μετά το σεξιστικό σχόλιο του Γιοσίρο Μόρι, περίπου 440 εθελοντές των Ολυμπιακών αγώνων παραιτήθηκαν, ενώ οι διοργανωτές έχουν δεχθεί περισσότερα από 5.500 παράπονα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, η Γιουρίκο Κόικε- η οποία το 2016 έγινε η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης του Τόκιο- ανακοίνωσε πως δεν θα μετάσχει σε κρίσιμη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας, με τον Γιοσίρο Μόρι, τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και την υπουργό Αθλητισμού της Ιαπωνίας, Σέικο Χασιμότο.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δεν πιστεύω ότι αυτό θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα», δήλωσε η Κόικε. «Ως κυβερνήτης της διοργανώτριας πόλης, το θεωρώ μεγάλη ντροπή», είπε ακόμη για το σχόλιο του Μόρι, ενώ σημείωσε πως η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο δέχθηκε 1.400 παράπονα για το θέμα και ότι 97 εθελοντές παραιτήθηκαν.

Την Τρίτη, γυναίκες βουλευτές μετείχαν ντυμένες στα λευκά σε συζήτηση στη Βουλή, κίνηση σαν αυτή που είχαν κάνει Αμερικανίδες βουλευτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ, με έμπνευση από τις σουφραζέτες.

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM