Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Ιταλός Τζέικομπς είναι ο «διάδοχος» του Μπολτ- Με διπλό ρεκόρ Ευρώπης στα 100 μ.

Ολυμπιακοί αγώνες: Ο Ιταλός Τζέικομπς είναι ο «διάδοχος» του Μπολτ- Με διπλό ρεκόρ Ευρώπης στα 100 μ. Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, τα καζίνο του Λας Βέγκας έδιναν στον Λαμόντ Μαρσέλ Τζέικομπς 30-1 πιθανότητες να κερδίσει το χρυσό στα 100 μέτρα. Αλλά ο Ιταλός τους διέψευσε όλους. 

Καταρρίπτοντας δύο φορές το ρεκόρ Ευρώπης, με 9.84 στον ημιτελικό και 9.80 στον τελικό, ο Τζέικομπς έκανε την έκπληξη και αναδείχθηκε ο «διάδοχος» του Γιουσέιν Μπολτ στην κούρσα της «μίας ανάσας». 

Έτσι, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος «χρυσός» Ολυμπιονίκης των 100 μ., μετά τον Λίνφορντ Κρίστι που είχε κερδίσει στη Βαρκελώνη το 1992. Επίσης, είναι ο πρώτος Ιταλός σπρίντερ που κερδίζει σε Ολυμπιακούς αγώνες, μετά τον Πιέτρο Μενέα που είχε πάρει το χρυσό στα 200 μ., το 1980 στη Μόσχα. 

Πίσω από τον 26χρονο τερμάτισαν ο Αμερικανός Φρεντ Κέρλεϊ με 9.84 και ο Καναδός Αντρέ ντε Γκρας που- όπως και το 2016 στο Ρίο- πήρε το χάλκινο μετάλλιο, με 9.89. Αμφότεροι παραδέχθηκαν ότι δεν περίμεναν να κερδίσει ο Τζέικομπς. 

Δεν είχαν άδικο. Ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε. Πριν από τον τελικό είχε συζητήσει με τον Ιταλό άλτη του ύψους Τζιανμάρκο Ταμπέρι αν ήταν πιθανό να κερδίσουν και οι δύο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, καθώς αγωνίζονταν την ίδια ημέρα. Αφού το συζήτησαν λίγο παίζοντας PlayStation στο Ολυμπιακό χωριό, κατέληξαν ότι το σενάριο ήταν υπερβολικά τρελό για να γίνει πραγματικότητα. 

Κι όμως, μόλις τερμάτισε έχοντας πλέον αναδειχθεί «χρυσός» Ολυμπιονίκης, ο Τζέικομπς έτρεξε να πανηγυρίσει με τον Ταμπέρι. Ο συναθλητής του μόλις είχε πετύχει το ίδιο, καθώς συμφώνησαν με τον Μουτάζ Μπαρσίμ να «μοιραστούν» τον τίτλο στο ύψος

«Είναι εκπληκτικό, φανταστικό, ένα όνειρο. Είμαι “χρυσός” Ολυμπιονίκης στα 100 μ., δεν έχω λόγια», είπε μετά την κούρσα ο 26χρονος, που μέχρι πριν από τρία χρόνια ήταν ένας μετά βίας υποσχόμενος άλτης του μήκους και πριν από δύο χρόνια έφτασε ως τον ημιτελικό των 100 μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

«Βλέποντας τον Τζιανμάρκο (Ταμπέρι) πήρα τεράστια ώθηση. Σκέφτηκα “αν μπορεί να το κάνει εκείνος, μπορείς κι εσύ να πάρεις το χρυσό», δήλωσε ο Τζέικομπς, που γεννήθηκε στο Τέξας. Ο πατέρας του είναι Αμερικανός και η μητέρα του Ιταλίδα, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία καθώς οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μωρό. 

Αυτοί είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες μετά την κυριαρχία του Γιουσέιν Μπολτ. Μοιραία, το όνομα του Τζαμαϊκανού παγκόσμιου ρέκορντμαν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί. 

«Κέρδισα ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μετά τον Μπολτ, είναι απίστευτο. Απόψε, κοιτάζοντας το ταβάνι, ίσως το συνειδητοποιήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέικομπς. Έσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις. 

«Είναι το πρόσωπο όλου του στίβου, που τον άλλαξε για πάντα. Δεν είναι στιγμή να συγκριθώ εγώ μαζί του», υπογράμμισε ο Ιταλός.  


 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM