Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών έχοντας περάσει τα πρώτα οχτώ χρόνια της ζωής του ως φτωχό παιδί, τα επόμενα οχτώ ως αναδυόμενο ταλέντο του ποδοσφαίρου και όλα τα υπόλοιπα ως ο απόλυτος θρύλος των γηπέδων. 

Είχε γεννηθεί το 1960 στο Λανούς του Μπουένος Άιρες και μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά του σε μια φτωχική γειτονιά.

Δεν πίστευαν ότι ένα μικρό παιδί μπορούσε να παίξει τόσο καλά

Στα 8 του χρόνια έμελε να ασχοληθεί για πρώτη φορά με την μεγάλη του αγάπη, την στρογγυλή «θεά», που θα τον οδηγούσε στην κορυφή του κόσμου, χαρίζοντάς του μοναδικές συγκινήσεις, πλούτη, παγκόσμια δόξα αλλά και την πικρή επίγευση της κατάρρευσης. Το ταλέντο του φάνηκε από τον πρώτο κιόλας καιρό, στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο Εστρέλια Ρόχα τραβώντας την προσοχή των Αρχεντίνος Τζούνιορς που γρήγορα τον πήραν στην ομάδα τους.

 
 

«Όταν ο Ντιέγκο ήρθε στην ομάδα για δοκιμές, ήμουν πραγματικά αποτρελαμένος με το ταλέντο του και αδυνατούσα να πιστέψω ότι ήταν ένα παιδί μόλις οκτώ ετών. Του ζητήσαμε τα χαρτιά του για να το διασταυρώσουμε επειδή παρόλο που είχε ανάπτυξη παιδιού έπαιζε σαν ενήλικας» θυμόταν αργότερα ο τότε προπονητής της ομάδας νέων.


Σε ηλικία μόλις δέκα ετών έγινε δεκτός στην ομάδα εφήβων των Αρχεντίνος Τζούνιορς, τους Cebollitas. Όταν έμπαινε - το πρώτο διάστημα στο ημίχρονο - έκανε «ακροβατικά» με την μπάλα στη σέντρα του γηπέδου, εντυπωσιάζοντας τους φιλάθλους. «Είναι αριστεροπόδαρος αλλά ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το δεξί», σχολίαζε σε ένα μικρό αφιέρωμα η εφημερίδα «Clarin», τυπώνοντας λάθος το όνομά του. «Ο 10χρονος Mαραντόνα κέρδισε το χειροκρότημα στο ημίχρονο του ματς Αρχεντίνος Τζούνιορς – Ιντεπεντιέντε, κάνοντας επίδειξη των μοναδικών ικανοτήτων του στον έλεγχο της μπάλας και την τρίπλα. Η φανέλα του παραείναι μεγάλη και η φράτζα του σπάνια τον αφήνει να δει κανονικά. Φαίνεται λες και απέδρασε από σκουπιδότοπο. Μπορεί να κάνει τα πάντα με την μπάλα. Μοιάζει να γεννήθηκε ποδοσφαιριστής».

 

Στα 16 του αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την μεγάλη ομάδα των Αρχεντίνος Τζούνιορς, σε αναμέτρηση με την Ταγέρες, όπου εντυπωσίασε τους πάντες με τις ικανότητές του παρά την ήττα της ομάδας. Τις επόμενες δύο σεζόν αναδείχτηκε μεγαλύτερος σκόρερ της ομάδας του με 22 γκολ ανά σεζόν. Πολλοί σύλλογοι τον διεκδίκησαν αλλά εκείνος παρέμεινε πιστός στο συμβόλαιό του.


Το 1977 και πριν καν κλείσει τα 17, κλήθηκε να παίξει με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας. Το 1980 σημείωσε 42 γκολ και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των πρωταθλημάτων στον πλανήτη. Ήταν μόλις 20 ετών.


Λίγο αργότερα ήρθε η μεταγραφή στην Μπόκα Τζούνιορς με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1981. Για πέντε συνεχόμενες χρονιές ήταν ο πρώτος σκόρερ και το ρεκόρ αυτό κανείς δεν έχει βρεθεί να το σπάσει από τότε.


Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter
EPA

Πετώντας στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, υπέγραψε με τη Barcelona αλλά η παραμονή του εκεί σημαδεύτηκε από διαδοχικά προβλήματα υγείας και τραυματισμούς που τον άφησαν εκτός γηπέδων για συνολικά εφτά μήνες - πρώτα η ηπατίτιδα και στη συνέχεια ένας τραυματισμός.

 


Αποφάσισε να φύγει από την ομάδα αλλά για να μείνει ελεύθερος έπρεπε να πάρει την άδεια της διοίκησης. Έβρισε τους Καταλανούς, διέρρευσαν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις με ιταλικές ομάδες και τελικά δίχασε τους οπαδούς της ομάδας. Όταν η Ατλέτικο Μπιλμπάο κέρδισε στον τελικό κυπέλλου με 1-0, ο Μαραντόνα τους επιτέθηκε την ώρα των πανηγυρισμών, μπροστά στον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.


Οι φήμες τελικά επιβεβαιώθηκαν και ο Μαραντόνα ταξίδεψε στην Ιταλία. Λέγοντας «όχι» στην Γιουβέντους για να αποφύγει την «σκιά» του Μισέλ Πλατινί, επέλεξε την Νάπολη όπου αποθεώθηκε, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο UEFA με την άλλοτε δωδέκατη ομάδα της Ιταλίας. Από τότε η Νάπολη δεν έχει κατακτήσει κανέναν άλλον ευρωπαϊκό τίτλο.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter
EPA

Το 1984 παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Κλαούντια Βιγιαφάνιε, με την οποία απέκτησε δύο κορίτσια, την Ντάλμα και την Τζιανίνα. Το 1986 απέκτησε και έναν γιο εκτός γάμου, τον οποίο αναγνώρισε αρκετά χρόνια αργότερα. Ο γάμος του με την Κλαούντια λύθηκε με διαζύγιο το 2004, όταν οι παράνομες σχέσεις του είχαν αρχίσει να βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. 

Μέχρι το 2019 ήταν γνωστό πως ήταν ο πατέρας πέντε παιδιών αλλά ο δικηγόρος του αποκάλυψε πως ο γνωστός ποδοσφαιριστής έχει ακόμα τρία παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 2000 – 2005, όταν βρίσκονταν στην Κούβα παλεύοντας με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter
EPA

Το σκάνδαλο


Την άνοιξη του 1991 οι αρχές της Αργεντινής τον συνελάμβαναν για κατοχή κοκαΐνης. Σε έφοδο στο σπίτι του βρήκαν μεγάλη ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας και το σκάνδαλο σημάδεψε την καριέρα του. Έναν μήνα νωρίτερα είχε βρεθεί θετικός σε χρήση κοκαΐνης από την ιταλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου που τον είχε αποκλείσει για 15 μήνες από το «γρασίδι». «Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντοτε εθισμένος στα ναρκωτικά. Ένας άνθρωπος που μπλέκεται με τις ουσίες παλεύει με αυτές κάθε μέρα» παραδεχόταν αργότερα.


Το σκάνδαλο τον οδήγησε στην πόρτα της εξόδου της Νάπολης και σε ηλικία 32 ετών υπέγραψε με την Σεβίλλη. Όμως ούτε εκεί έκοψε τις επιβλαβείς συνήθεις και τελικά το 1994 αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Κύπελλο αφού βρέθηκε θετικός σε χρήση εφεδρίνης. Το άδοξο τέλος μιας ένδοξης καριέρας δεν άργησε να έρθει.

«Το χέρι του Θεού»


Οι εκατομμύρια φανατικοί οπαδοί προτιμούν να τον θυμούνται στο απόγειο της καριέρας του, όταν κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986. Ο αγώνας απέναντι στην Βρετανία και με φόντο τον πόλεμο των Φόκλαντς τράβηξε ακόμα και τα βλέμματα των μη ποδοσφαιρόφιλων. 

Στο 51ο λεπτό, ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε απέναντι στον τερματοφύλακα της Βρετανίας Πίτερ Σίλτον τεντώνει το χέρι και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα με το «χέρι του Θεού». Οι Βρετανοί ζήτησαν την ακύρωση του γκολ αλλά ο διαιτητής δεν είχε δει σωστά τη φάση και επικύρωσε το γκολ.

 

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μαραντόνα τριπλάρει πέντε παίκτες της εθνικής Αγγλίας, διασχίζει 60 μέτρα, περνά μέχρι και τον τερματοφύλακα και κάνει το 2-0.

 

Στον ημιτελικό που ακολούθησε το Βέλγιο ήταν πρακτικά ανύπαρκτο και στον τελικό η Αργεντινή επιβλήθηκε της Δυτικής Γερμανίας με 3-2 ανεβαίνοντας στην κορυφή του κόσμου.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter

Η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις ΗΠΑ, ήταν αντικείμενο συζητήσεων σε μία περίοδο που «δεν είχε στεγνώσει το μελάνι» από το σκάνδαλο της κοκαΐνης. Του ζήτησαν να μείνει μακριά από πειρασμούς, σε ένα αγρόκτημα, όπου έκανε δύο προπονήσεις την ημέρα και ακολουθούσε αυστηρή διατροφή.


Επέστρεψε και έπαιξε καλά σε δύο αγώνες αλλά όταν βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ αποκλείστηκε από την υπόλοιπη διοργάνωση. Το γκολ απέναντι στην εθνική Ελλάδος ήταν το τελευταίο που θα σκόραρε με τα χρώματα της Αργεντινής.

 


Το 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αργεντινής με τον Λιονέλ Μέσι αρχηγό της ομάδας. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες όμως η ομάδα δεν κατάφερε να συνεχίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Μαραντόνα απομακρύνθηκε. Από το 2011 έως το 2019 ανέλαβε προπονητής σε ομάδες των Αραβικών Εμιράτων και της Αργεντινής.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Η ζωή και ο θρύλος του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Facebook Twitter
EPA
 

Το 2000 η FIFA τον χαρακτήρισε ποδοσφαιριστή του αιώνα μαζί με τον Πελέ, κατόπιν μαζικής ψηφοφορίας στο Διαδίκτυο και προτάσεων από αξιωματούχους της FIFA, προπονητές και παίκτες. Από τους δύο κορυφαίους αθλητές πάντως, ο Μαραντόνα ήταν αυτός που είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Στην Αργεντινή και στη Νάπολη, ο Μαραντόνα έγινε σύμβολο, αθλητικός ήρωας, «θεός». Ο ίδιος δεν συμμεριζόταν πολλές από τις ακραίες λατρευτικές κινήσεις. Σε αρχειακό υλικό είχε μάλιστα αντιπαρατεθεί με έναν Ιταλό παρουσιαστή που είχε δηλώσει ότι «οι Ναπολιτάνοι έχουν τον Μαραντόνα μέσα τους περισσότερο από ό,τι έχουν τον Θεό τον ίδιο».

 
Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών. Δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για την συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ