Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια δήλωσε ένοχη στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Δήλωσε ένοχη για κατοχή ουσιών στο ρωσικό δικαστήριο Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Η μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ παραδέχτηκε την ενοχή της ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου, σε κατηγορίες κατοχής ναρκωτικών.


«Θα ήθελα να δηλώσω ένοχη. Αλλά δεν υπήρχε πρόθεση. Δεν ήθελα να παραβιάσω το νόμο», είπε η Γκρίνερ, μιλώντας αγγλικά, τα οποία στη συνέχεια μεταφράστηκαν στα ρωσικά για το δικαστήριο.

«Θα ήθελα να δώσω την κατάθεσή μου αργότερα. Χρειάζομαι χρόνο για να προετοιμαστώ», πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 14 Ιουλίου.

Νωρίτερα η σύζυγος της μπασκετμπολίστρια, που κρατείται στη Ρωσία, κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή της.

Η Τσέρελ Γκρίνερ, μίλησε σε μία συγκέντρωση που διοργάνωσε η oμάδα της συζύγου της, Phoenix Mercury, και είπε ότι φοβάται ότι η Μπρίτνεϊ δεν πρόκειται να δικαιωθεί από το ρωσικό δικαστήριο.

Η Γκρίνερ κρατείται στη Μόσχα για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες με κατηγορίες εναντίον της για κατοχή ουσιών.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές προέτρεψαν τους Αμερικανούς αξιωματούχους να μην προκαλέσουν το δημόσιο ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε ότι αυτό που θα καταφέρουν είναι να διαταράξουν τη δικαστική διαδικασία.

«Δεν αποσπά απλώς την προσοχή από την υπόθεση, αλλά δημιουργεί παρεμβολές», πρόσθεσε. «Εδώ χρειάζεται σιωπή».

Η 31χρονη Γκρίνερ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, έξω από τη Μόσχα, στις 17 Φεβρουαρίου, όταν σε έρευνα στις αποσκευές της φέρεται να αποκαλύφθηκε λάδι κάνναβης.

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με έως και 10 χρόνια φυλάκιση, εάν κριθεί ένοχη.

Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης έστειλε στον Πρόεδρο Μπάιντεν μια επιστολή αυτή την εβδομάδα, λέγοντάς του ότι «είναι τρομοκρατημένη ότι μπορεί να μείνει για πάντα στη Ρωσία».

Η σύζυγός της εξέφρασε την οργή της για την αργοπορία που παρατηρείται στην υπόθεσης της συζύγου της ενώ δήλωσε απογοητευμένη.

«Είμαι απογοητευμένη που έχουν περάσει 140 ημέρες από την τελευταία φορά που κατάφερε η γυναίκα μου, να μιλήσει με μένα, με την οικογένειά της και τους φίλους της. Είμαι απογοητευμένη που η γυναίκα μου δεν πρόκειται να δικαιωθεί», πρόσθεσε.

«Ας βεβαιωθούμε ότι αυτή η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει την υποστήριξή μας για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και (γνωρίζει) ότι δεν πρόκειται να μείνουμε ήσυχοι μέχρι να επιστρέψει με ασφάλεια».

Σε μια ανάρτηση στο Instagram, είπε ότι ένιωθε μια «ελπίδα» γνωρίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε διαβάσει την επιστολή της συζύγου της.

Η Γκρίνερ, μία από τις πιο επιτυχημένες μπασκετμπολίστριες, ταξίδεψε στη Ρωσία για να παίξει σε off season αγώνες, μια κοινή πρακτική για τους Αμερικανούς παίκτες που επιδιώκουν να αυξήσουν τον μισθό τους. Παίζει με την ομάδα της EuroLeague UMMC Ekaterinburg στη Ρωσία από το 2014.

H σύλληψή της της έγινε μόλις πέντε ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε στη σύζυγο της μπασκετμπολίστριας ότι δουλεύει για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της Μπρίτνεϊ το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, ποσοστό λιγότερο από το 1% των κατηγορουμένων σε ποινικές υποθέσεις αθωώνονται στη Ρωσία.

Σε αντίθεση με τα αμερικανικά δικαστήρια, ακόμη και αν αθωωθεί, η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει την εξουσία να ανατρέψει οποιαδήποτε απόφαση και να τη στείλει στη φυλακή.

Με πληροφορίες του BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ