ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μπάσκετ: Οι παίκτριες της Ιρλανδίας δεν έκαναν χειραψία με τις Ισραηλινές πριν από ματς

Μπάσκετ: Οι παίκτριες της Ιρλανδίας δεν έκαναν χειραψία με τις Ισραηλινές πριν από ματς Facebook Twitter
0

Οι παίκτριες της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Ιρλανδίας αρνήθηκαν να κάνουν χειραψία με τις Ισραηλινές αντιπάλους τους πριν από ματς για τα προκριματικά του Eurobasket. 

Λίγα λεπτά πριν από το τζάμπολ, η ομοσπονδία μπάσκετ της Ιρλανδίας ανακοίνωσε μέσω των social media ότι οι παίκτριες αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν το συνηθισμένο τελετουργικό πριν από τα ματς. Αιτία για αυτό υπήρξαν δηλώσεις που έκανε η Ντορ Σάαρ, παίκτρια της εθνικής Ισραήλ

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε την Τρίτη η ισραηλινή ομοσπονδία μπάσκετ, η Σάαρ αναφερόταν στο ματς με την Ιρλανδία. «Ξέρουμε ότι είναι αρκετά αντισημίτες και αυτό δεν είναι μυστικό. Ίσως για αυτό αναμένεται να είναι δυνατό το ματς», είπε. «Το συζητάμε μεταξύ μας. Ξέρουμε ότι δεν μας αγαπούν και θα τα δώσουμε όλα στο παρκέ όπως πάντα και ιδιαίτερα σε αυτό το παιχνίδι», συμπλήρωσε. 

Η ομοσπονδία μπάσκετ της Ιρλανδίας αντέδρασε κάνοντας λόγο για «εμπρηστικά και απόλυτα ανακριβή» σχόλια περί αντισημιτισμού, για τα οποία έκανε αναφορά στη FIBA Europe. Παράλληλα, η ιρλανδική ομοσπονδία στήριξε την απόφαση των παικτριών της χώρας να μην ανταλλάξουν χειραψία πριν ή μετά το ματς της Πέμπτης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων, η ομάδα της Ιρλανδίας έμεινε μπροστά από τον πάγκο της, αντί να πάρει θέση στο κέντρο του γηπέδου όπως γίνεται συνήθως. 

Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν εκκλήσεις προς την εθνική ομάδα της Ιρλανδίας να μποϊκοτάρει το ματς, που αρχικά αναμενόταν να φιλοξενηθεί στο Ισραήλ τον περασμένο Νοέμβριο. Τελικά αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε στη Ρίγα, έπειτα από αίτημα της Ιρλανδίας να γίνει σε ουδέτερη έδρα. Η πίεση για μποϊκοτάζ αυξήθηκε όταν η ομοσπονδία μπάσκετ του Ισραήλ δημοσίευσε φωτογραφίες από επίσκεψη στρατιωτών σε προπόνηση της ομάδας. 

Λόγω του προστίμου- έως 180.000 ευρώ- και της απειλής της αποβολής τόσο από το φετινό Eurobasket, όσο και από εκείνο του 2027, η Ιρλανδία τελικά αποφάσισε να μην μποϊκοτάρει το ματς. Όμως, αρκετές παίκτριες επέλεξαν να μην ταξιδέψουν στη Ρίγα για την αναμέτρηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους ασφαλείας. Όσο για το αποτέλεσμα, το Ισραήλ νίκησε με 87-57. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται και τώρα ετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ