Μουντιάλ 2022: Ζητούν από τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από τη διοργάνωση

Μουντιάλ 2022: Ζητούν από τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από τη διοργάνωση Facebook Twitter
Τον Αύγουστο οι ιρανικές αρχές επέτρεψαν σε γυναίκες να δουν αγώνα ποδοσφαίρου (Φωτ. EPA)
0

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών «Open Stadiums» με επιστολή ζητά από τη FIFA να αποκλείσει το Ιράν από το Μουντιάλ 2022, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ

«Γιατί η FIFA θα δώσει παγκόσμιο βήμα στο ιρανικό κράτος και τους εκπροσώπους του, ενώ όχι μόνο αρνείται να σεβαστεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά επί του παρόντος βασανίζει και σκοτώνει τους πολίτες του; Πού είναι οι αρχές της FIFA;», επισημαίνει η οργάνωση σε επιστολή προς τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο. 

«Δεν πρέπει να έχουν την τιμή της συμμετοχής στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, ενώ σκοτώνουν τους πολίτες τους στους δρόμους», αναφέρει η Open Stadiums σε άλλο σημείο της επιστολής. 

Η οργάνωση επισημαίνει ότι εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες οι Ιρανές στερούνται τις πιο βασικές ελευθερίες του9ς και σημειώνει ότι δεν τους επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια. 

«Επί χρόνια, μαζί με φιλάθλους ποδοσφαίρου και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο ζητάμε από τη FIFA και προσωπικά από εσάς κ. Ινφαντίνο να ενεργήσετε, καθώς το Ιράν ακόμη αρνείται το δικαίωμα κάθε γυναίκας που θέλει να παρακολουθήσει σε γήπεδο ποδοσφαιρικούς αγώνες. 

Επανειλημμένα δημοσίως έχετε δεσμευθεί ότι η FIFA θα λύσει αυτή την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, δυστυχώς, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κενά λόγια και υποσχέσεις. Τίποτα δεν έχει αλλάξει», τονίζει η οργάνωση. 

Επίσης, υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανακοινώθηκε ότι γυναίκες θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το ματς του Ιράν με τον Λίβανο, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, αστυνομικοί τους έριξαν δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού. 

Αργότερα, όταν ανακοινώθηκε ότι θα επιτραπεί η πρόσβαση σε αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος, πολύ λίγες γυναίκες μπόρεσαν να αγοράσουν εισιτήρια, ενώ «με ταπεινωτικό τρόπο παρενοχλήθηκαν από την αστυνομία Ηθών προτού μπορέσουν να μπουν στο στάδιο Αζάντι το οποίο παραμένει το μοναδικό της χώρας όπου έχει επιτραπεί σε γυναίκες να δουν ανδρικό αγώνα ποδοσφαίρου». 

Όλα αυτά, τονίζει η οργάνωση, συμβαίνουν κατά τα φαινόμενα «με την προστασία και έγκριση της FIFA, κρίνοντας από την αδράνεια της ομοσπονδίας». 

Για όλα αυτά, όπως και εξαιτίας φόβων για την ασφάλεια των γυναικών φιλάθλων στο Ιράν, η οργάνωση «με εξαιρετικά βαριά καρδιά» ζητά τον αποκλεισμό της χώρας από το Μουντιάλ, βάσει των άρθρων 3 και 4 του καταστατικού της FIFA. Αυτά αφορούν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και της μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή ή τη θρησκεία και οι παραβιάσεις τιμωρούνται με αναστολή ή αποβολή από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. 

«Τόσο η εξέγερση στο Ιράν μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί και η βάναυση καταστολή των διαμαρτυριών δυστυχώς μας είναι υπερβολικά οικείες και φέρνουν τρομακτικές αναμνήσεις στις γυναίκες φιλάθλους ποδοσφαίρου στο Ιράν», τονίζει η οργάνωση στην επιστολή. 

«Η Μαχσά Αμινί, της οποίας το όνομα έχει γίνει συνώνυμο της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή που δείχνουν οι ιρανικές αρχές απέναντι στον μισό πληθυσμό σε καθημερινή βάση, εδώ και 44 χρόνια, σκοτώθηκε στο ίδιο κέντρο κράτησης όπου συνήθως οι γυναίκες φίλαθλοι μεταφερόμαστε και βασανιζόμαστε εάν τολμήσουμε να μπούμε σε ποδοσφαιρικό αγώνα», υπογραμμίζει η Open Stadiums. 

Επίσης, σημειώνει ότι απαγορεύθηκε σε ποδοσφαιριστές να εκφράσουν αλληλεγγύη στους Ιρανούς που ζητούν ελευθερίες και στα θύματα της καταστολής των αρχών. «Ο επιθετικός Σαρντάρ Αζμούν επιβεβαίωσε σε ανάρτηση στο Instagram ότι οι διεθνείς είναι υπό την απειλή της αποβολής από την ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου εάν μιλήσουν. Η ανάρτησή του γρήγορα διαγράφηκε και είναι μια μαρτυρία της κατάφωρης παραβίασης των αρχών της FIFA, από την ιρανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου», τονίζει η οργάνωση. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM