Καμίλα Βαλίεβα: Βολές Μπαχ κατά της προπονήτριας της 15χρονης- «Ήταν ανατριχιαστικό»

Καμίλα Βαλίεβα: Βολές Μπαχ κατά της προπονήτριας της 15χρονης- Η απάντηση του Κρεμλίνου Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Καμίλα Βαλίεβα ολοκλήρωσε την παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά η 15χρονη, της οποίας η υπόθεση ντόπινγκ επισκίασε τη διοργάνωση στο Πεκίνο, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, επέκρινε τον τρόπο που η προπονήτρια της Βαλίεβα αντιμετώπισε την 15χρονη μετά την εμφάνισή της στο ελεύθερο πρόγραμμα, την Πέμπτη. Η Ρωσίδα αθλήτρια ήταν πρώτη έπειτα από το σύντομο πρόγραμμα του ατομικού γυναικών στο καλλιτεχνικό πατινάζ, όμως την Πέμπτη, έπειτα από πτώσεις στο ελεύθερο πρόγραμμα, κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση. 

Ο Μπαχ έκανε λόγο για «τρομερή ψυχρότητα» εκ μέρους της προπονήτριας, κάτι που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου, που απάντησε σε αυτές τις δηλώσεις. 

«Ήταν ανατριχιαστικό»

Σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση, ο Τόμας Μπαχ εξέφρασε την ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο η προπονήτρια Ετέρι Τουτμπερίντζε επέπληξε την Βαλίεβα την ώρα που έβγαινε από τον πάγο, φωνάζοντάς της μεταξύ άλλων «Γιατί σταμάτησες να μάχεσαι;», παρά την τεράστια πίεση στην οποία βρέθηκε η 15χρονη μετά την αποκάλυψη του θετικού τεστ της σε απαγορευμένες ουσίες. 

«Πρέπει να πω ότι ενοχλήθηκα πολύ όταν παρακολούθησα τον αγώνα στην τηλεόραση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ. «Πρώτα, η απόδοσή της, πόσο μεγάλη πρέπει να ήταν η πίεση που είχε. Ξέρω κάτι από πίεση, από την εποχή που ήμουν αθλητής. Όμως αυτή την πίεση δεν μπορώ να τη φανταστώ, ιδιαίτερα σε ένα κορίτσι 15 ετών», συνέχισε. 

«Να βλέπεις να πασχίζει στον πάγο, να βλέπεις πόσο προσπαθούσε να συγκροτηθεί ξανά και να τελειώσει το πρόγραμμά της. Μπορούσες να δεις σε κάθε κίνηση, στη γλώσσα του σώματος, μπορούσες να νιώσεις ότι ήταν μια τεράστια ψυχολογική πίεση. Ίσως θα προτιμούσε να είχε φύγει από τον πάγο και να προσπαθήσει να αφήσει πίσω της αυτή την ιστορία», πρόσθεσε. 

Όμως, επεσήμανε, δεν ήταν μόνο αυτό. «Όταν μετά είδα πώς την υποδέχθηκε η ακολουθία της, με αυτό που φάνηκε ως τρομερή ψυχρότητα, ήταν ανατριχιαστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αντί να την παρηγορήσουν, αντί να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν, μπορούσες να νιώσεις αυτή την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα, αυτή την απόσταση. Και αν ερμήνευες τη γλώσσα του σώματος, ήταν ακόμη χειρότερο, γιατί είδα ακόμη και μερικές απαξιωτικές χειρονομίες στην τηλεόραση», δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος της ΔΟΕ. 

Η Καμίλα Βαλίεβα βγήκε από τον πάγο κλαίγοντας, μετά την εμφάνισή της. «Γιατί τα παράτησες; Εξήγησέ μου γιατί; Γιατί σταμάτησες εντελώς να μάχεσαι; Σε κάποιο σημείο μετά το άξελ τα παράτησες», της είπε η προπονήτριά της. 

Το χρυσό πήγε στην Άννα Σκερμπάκοβα, η οποία νίκησε με μικρή διαφορά την επίσης Ρωσίδα Αλεξάντρα Τρούσοβα. Αμφότερες είναι 17 ετών και επίσης προπονούνται από την Τουτμπερίντζε. Η Τρούσοβα ήταν εμφανώς ταραγμένη από το αποτέλεσμα, αλλά φάνηκε να δέχεται ελάχιστη υποστήριξη από την προπονήτριά της, κάτι που επίσης σχολίασε ο Μπαχ. 

«Αναρωτιέμαι αν μπορείς να είναι πραγματικά τόσο ψυχρός με τον αθλητή σου. Όλα αυτά, δεν μου δίνουν μεγάλη εμπιστοσύνη για την ακολουθία της Καμίλα, ούτε για το παρελθόν, ούτε για το μέλλον», τόνισε. 

Τώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) κάνει έρευνα γιατους προπονητές, τους γιατρούς και άλλους ενήλικες στο περιβάλλον της 15χρονης αθλήτριας. Όμως, ο Μπαχ παραδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι επιλογές της ΔΟΕ. 

«Δεν είμαστε η αστυνομία. Για αυτό δεν μπορούμε να ανακρίνουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε μια επίσημη διαδικασία δίωξης και για αυτό χρειαζόμαστε την υποστήριξη των κυβερνήσεων», επεσήμανε.  Όταν ρωτήθηκε αν η Τουτνμπερίντζε έχει θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες, απάντησε: «Για αυτό ζητήσαμε να γίνει έρευνα, προκειμένου να χυθεί φως σε όλο αυτό. Δεν θα διστάσουμε να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα μέτρα. Και αυτά θα είναι σκληρά». 

Η απάντηση του Κρεμλίνου 

Το Κρεμλίνο υπερασπίστηκε την προπονήτρια της Καμίλα Βαλίεβα, λέγοντας ότι η σκληρότητά της έχει φέρει μετάλλια. 

«Ο Τόμας Μπαχ είναι ένα πολύ έγκυρο πρόσωπο στον κόσμο του αθλητισμού. Σαφώς σεβόμαστε την άποψή του, αλλά δεν συμφωνούμε απαραίτητα μαζί του», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

«Δεν του αρέσει η σκληρότητα των προπονητών μας, αλλά όλοι ξέρουν ότι η σκληρότητα ενός προπονητή στον πρωταθλητισμό είναι κλειδί προκειμένου οι αθλητές τους να πετύχουν νίκες. Και βλέπουμε ότι οι αθλητές πετυχαίνουν νίκες», συμπλήρωσε. 

«Οπότε, ας είμαστε υπερήφανοι για τους νικητές μας, ας συγχαρούμε όσους κέρδισαν μετάλλια. Η Βαλίεβα ήταν τέταρτη, αλλά στο υψηλό επίπεδο του αθλητισμού ο πιο δυνατός κερδίζει», δήλωσε ακόμη ο Πεσκόφ. 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM