Ιράν: «Οι αρχές κατεδάφισαν» το σπίτι της οικογένειας της αθλήτριας που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ

Η Ελνάζ Ρεκάμπι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι ιρανικές αρχές κατεδάφισαν το σπίτι της Ελνάζ Ρεκάμπι, της Ιρανής αθλήτριας αναρρίχησης που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ, σύμφωνα με το IranWire. 

Η Ρεκάμπι αγωνίστηκε χωρίς να φορά το χιτζάμπ της στο Ασιατικό Πρωτάθλημα που διεξήχθη τον Οκτώβριο στη Νότια Κορέα, ενώ ήδη «σάρωναν» το Ιράν οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί. 

Κάποιοι ερμήνευσαν την κίνηση της 33χρονης αθλήτριας ως ένδειξη συμπαράστασης στο κίνημα διαμαρτυρίας, όμως οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν εκφράσει ανησυχία για την ασφάλειά της, μετά την επιστροφή της στην Τεχεράνη. 

Το CNN αναφέρει ότι έλαβε από το IranWire ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένα κατεστραμμένο σπίτι και μετάλλια στο έδαφος. Το βίντεο δείχνει τον αδελφό της 33χρονης, Νταβούντ Ρεκάμπι- επίσης αθλητής της αναρρίχησης με διακρίσεις- να κλαίει. 

Ο άνδρας που καταγράφει το βίντεο- η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη- ακούγεται να λέει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ζωής σε αυτή τη χώρα. Δούλεψε σκληρά για να κάνει υπερήφανη αυτή τη χώρα. Του έριξαν σπρέι πιπεριού, κατεδάφισαν ένα σπίτι και έφυγαν. Τι να πω;». 

Δεν είναι ξεκάθαρο πότε έγινε η κατεδάφιση. Το CNN σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές αν το σπίτι της οικογένειας Ρεκάμπι καταστράφηκε με εντολή της κυβέρνησης. 

Όταν επέστρεψε η 33χρονη στην Τεχεράνη από τη Σεούλ, ο κόσμος την υποδέχθηκε ως ηρωίδα στο αεροδρόμιο. Λίγες ημέρες αργότερα, μέσω των social media, η αθλήτρια εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη των Ιρανών και της διεθνούς κοινότητας. 

Σε αναρτήσεις της στο Instagram και σε συνεντεύξεις στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι κατά λάθος αγωνίστηκε χωρίς το χιτζάμπ της. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν έκανε υπό πίεση αυτές τις δηλώσεις. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντουπλάντις για Καραλή: «Έκανε καταπληκτική χρονιά, με πιέζει τόσο πολύ»

Αθλητισμός / Ντουπλάντις για Καραλή: «Έκανε καταπληκτική χρονιά, με πιέζει τόσο πολύ»

«Εξάντλησα όλες μου τις δυνάμεις και έφυγα χαρούμενος», δηλώνει από τη δική του πλευρά ο Έλληνας πρωταθλητής μετά το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
LIFO NEWSROOM
Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Αθλητισμός / Τέλος ο Ρουί Βιτόρια από τον Παναθηναϊκό μετά το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα

Η πρόκριση επί της Σαχτάρ και της Σαμσουνσπόρ που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη League Phase του Europa League δεν στάθηκαν αρκετά για να αντισταθμίσει το απογοητευτικό ξεκίνημα στις εγχώριες διοργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Αθλητισμός / Πίκρα Αταμάν παρά το ασημένιο της Τουρκίας στο Eurobasket: «Δεν βλέπω κάτι θετικό όταν χάνουμε»

Μετά το τέλος του ματς στη συνέντευξη τύπου ο Εργκίν Αταμάν δεν είχε όρεξη για πολύ κουβέντα, τονίζοντας ότι η ομάδα του έχασε ένα ματς που έλεγχε από την αρχή
LIFO NEWSROOM
Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Αθλητισμός / Eurobasket 2025: Η πρώτη ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά το χάλκινο μετάλλιο

Ο 30χρονος σούπερ σταρ κοινοποίησε φωτογραφίες με τη μητέρα του, τα αδέρφια του, τη γυναίκα και τα παιδιά του, αλλά και στιγμές από την πορεία της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το βάθρο του Eurobasket
LIFO NEWSROOM